back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Jordgubbsbullar med citronglasyr

  • 12 bullar

Ljuvliga, saftiga bullar fyllda med jordgubbssylt och täckt med en fräsch citronglasyr blir en perfekt kombination av sött och syrligt!

Foto Helen Pe








Hur

Gör så här:

1.

Smula ner jästen i en bunke. Häll ner mjölken i bunken och vispa tills jästen har löst sig. Blanda i socker, salt och nästan allt mjöl. Knåda degen, gärna i en hushållsassistent, tills den är smidig. Tillsätt smöret lite åt gången. Fortsätt att knåda tills allt smör har arbetats in i degen. 

2.

Låt jäsa övertäckt i bunken i ca 1 timme, eller tills den dubblar i storlek.

3.

Fyllning: Koka upp jordgubbarna och syltsocker. Låt sjuda i 3-4 minuter. Låt svalna. 

4.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en rektangel, ca 40 cm x 30 cm. 

5.

Blanda smör, socker och vaniljsocker och bred ut jämt över degen. Fördela jordgubbssylten över smöret.  Rulla ihop degen från långsidan. Skär i 12 jämnstora bitar och lägg ner i en smord och mjölad ugnsform. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30-40 minuter.

6.

Värm ugnen till 200 grader.

7.

Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter eller tills bullarna är gyllenbruna. Får de färg för snabbt kan man täcka med lite folie. Låt kallna.

8.

Glasyr: Rör ihop alla ingredienser. Ringla över bullarna. Garnera med frystorkade bären.

Ingredienser

Bulldeg

25 g jäst

2 1/2 dl mjölk, rumsvarmt

¾ dl strösocker

½ tsk salt

7 dl vetemjöl

75 g smör, rumsvarmt

1 ägg till pensling

Fyllning

200 g jordgubbar

200 g syltsocker

ca 100 g smör, rumsvarmt

½ dl strösocker

½ dl vaniljsocker

Glasyr

2 ½ dl florsocker

finrivet skal från ½ citron

ca 3 msk färskpressad citron

frystorkade hallon eller jordgubbar till garnering