Skala päronen och låt skaften sitta kvar för en fin effekt.
Snart är det nyårsafton! Behöver ni tips på en riktig god dessert? I samarbete med @khoisangourmet har vi tagit fram detta ljuvliga recept - Inbakade vaniljpäron med vaniljkolasås. Ett perfekt slut på året!
1.
Skala päronen och låt skaften sitta kvar för en fin effekt.
2.
Skär bort en liten skiva nedtill på päronen så att de enkelt kan stå upprätt.
3.
Koka upp vatten, socker, vaniljpulver och citronskal i en liten kastrull.
4.
Lägg sedan i päronen och låt koka i 15 – 20 minuter eller tills de känns lite mjuka. (Prova med en potatissticka.)
5.
Låt päronen sedan kallna i lagen.
6.
Ta upp päronen från lagen och lägg dem åt sidan. Gör sedan din vaniljkolasås.
1.
Sila bort citronskalen och koka upp lagen.
2.
Låt reduceras till 3 dl
3.
Tillsätt sedan vispgrädde och ljus sirap och låt koka tills temperaturen blir 110 grader
4.
Tillsätt sedan salt och låt den kallna
1.
Värm ugnen till 200 grader.
2.
Skär smördegen i långa remsor, ca 1 1/2 cm breda.
3.
Börja med att vira runt en remsa längst ner på päronet. Skär bort överflödig deg och nyp ihop ändarna.
4.
Pensla degremsan med uppvispat ägg.
5.
Ta sedan en ny remsa smördeg och vira runt päronet så att den överlappar den undre remsan lite grann. Pensla med ägg.
6.
Fortsätt klä päronen med smördeg tills de är helt täckta. Se till att nypa ihop degen längst upp på päronet.
7.
Ställ päronen på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Pensla med ägg och strö över råsocker.
8.
Grädda i ca 20 minuter på nedersta falsen i ugnen. Om den börjar få för mycket färg, täck med folie.
9.
Serveras varma med kolasåsen och vaniljglass.
4 fasta päron
5 dl vatten
4 dl strösocker
1 tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver
skalet från 1/2 citron, i remsor citronskal
Spadet till päronen
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
En nypa salt
1 rulle á 250 g smördeg
2 ägg
Råsocker