back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Hemgjord kSats 1ombucha

  • 2 liter

Kombucha är en syrlig, frisk och lätt kolsyrad fermenterad tedryck. För att »brygga« kombucha behövs en speciell svamp som består av jäst och bakteriekulturer. Kombuchasvampen kallas även volga- eller tesvamp och på engelska »scoby« (symbiotic culture of bacteria and yeast). Man tror att kombucha har druckits i flera tusen år i till exempel Japan, Ryssland och Kina, men det var inte förrän i USA på 1990-talet som drycken började buteljeras och säljas. På senare år har det blivit trendigt här i Sverige att dricka kombucha, framför allt för att drycken påstås ha positiva probiotiska hälsoeffekter.

Hur

Gör så här

1.

Koka upp 2 ½ dl vatten och tillsätt te och socker. Låt dra i 15 – 30 minuter.

2.

Sila bort tebladen och tillsätt resten av vattnet, 2 ½ dl. Låt svalna till rumstemperatur (det är viktigt att vätskan har svalnat ordentligt – är den för varm dör svampen).

3.

Häll över i en väl rengjord glasburk och blanda ner vätskan som följde med svampen. Lägg sedan försiktigt svampen på ytan av teet (det gör ingenting om den sjunker). Täck burken med en duk och fäst runtom med ett gummiband.

4.

Låt burken stå orörd i 1 – 2 veckor i rumstemperatur, i cirka 23 grader men inte i direkt solljus.Då ska det ha bildats en ny svamp och små bubblor ska synas i vätskan. Gör då den andra satsen.

5.

Koka upp 1 liter av vattnet och tillsätt te och socker. Låt dra i 15 – 30 minuter. Sila bort tebladen och tillsätt resten av vattnet, 1 liter. Låt svalna till rumstemperatur. Häll över i en glasburk.

6.

Ta upp svampen med rena händer från den första satsen och lägg åt sidan på ett fat.

7.

Ta 2 dl av vätskan från sats 1 och blanda ner i sats 2. Då sjunker pH-värdet och det skapas en gynnsam miljö för svampen samtidigt som risken för skadliga mikroorganismer i teet minskar.

8.

Lägg försiktigt svampen på teets yta. Täck burken med en duk och fäst runtom med ett gummiband. Låt burken stå orörd i 1 – 2 veckor i rumstemperatur, i cirka 23 grader. Smaka dagligen på kombuchan efter cirka 1 vecka.

9.

När balansen mellan sötma och syra är som du vill ha den är kombuchan klar att buteljeras. Om du ska fermentera den en andra gång kan den gärna vara lite sötare än den färdiga drycken. Sockret kommer nämligen att fortsätta »ätas upp« under den andra fermenteringen. Vill du påbörja en ny sats direkt, förbered då en ny av te- och sockerblandningen (utgå från sats 2) så att den hinner svalna och du kan flytta över svampen och 2 dl av den färdigjästa kombuchan till den.Häll upp den färdigjästa kombuchan i väl rengjorda petflaskor (gärna små) eller glasflaskor (se text i slutet på inlägget). Lämna 2–3 centimeter luft längst upp i flaskhalsen. Kombuchan kan nu antingen drickas som den är (kyl då ner den i kylen först) eller så gör man en andra fermentering för att kolsyra den.

10.

Tryck till petflaskan. Se till att korkarna är ordentligt fastskruvade och låt flaskorna stå i rumstemperatur i ytterligare 1 – 5 dagar, eller tills de är stenhårda.

11.

Glasflaskor bör öppnas efter cirka 2 dagar för att kontrollera kolsyran så att inte trycket i flaskan blir för högt och den exploderar. Ställ sedan flaskorna i kylen. Drick kombuchan inom 1 månad. Fällningar i drycken kan silas bort före servering.

Smaksatt kombucha

1.

Smaksätt gärna med frukt, bär och kryddor. Följ receptet på kombucha fram tills den ska buteljeras. Om du använder fruktsaft tillsätter du cirka 2 dl per liter kombucha innan den buteljeras. Fermentera sedan en andra gång enligt anvisningarna ovan. Vid användning av färsk eller fryst frukt, mosa eller purea frukten (om den är fryst måste den bli rumstempererad innan den blandas i kombuchan). Blanda fruktpurén (cirka 100 gram per liter kombucha) och eventuella kryddor med kombuchan i en glasburk. Täck med en duk, fäst runtom med ett gummiband och låt stå i 1 – 2 dagar. Sila kombuchan och buteljera den. Låt stå i rumstemperatur i ytterligare 1 – 3 dagar enligt anvisningarna ovan.

VARNING ANGÅENDE GLASFLASKOR!

1.

Trycket som uppstår i en sluten flaska som får fermentera för länge kan göra att den exploderar vilket kan vara oerhört farligt om det är en glasflaska. Det bästa är att använda en petflaska. Men vill du ändå servera kombuchan i en glasflaska finns det två metoder. Att fermentera kombuchan direkt i glasflaskor (vid andra fermenteringen), men ha en petflaska som visar när fermenteringen är klar, eller att fermentera allt i en stor plastflaska och sedan hälla över i glasflaskor. För att inte kolsyran ska gå förlorad sticker man ner en ätpinne genom mynningen på en tratt och häller i sodan, som kommer att rinna ner i flaskan längs pinnen. Använd en glasflaska med bygel, skruvkork eller kapsyl (det finns billiga kapsylapparater). Se till att alltid öppna flaskan långsamt för att lätta på trycket och förhindra att kombuchan sprutar ut. Det fungerar bättre med skruvkork eller kapsyl än med bygellock.

Ingredienser

Sats 1

5 dl vatten

1 tsk grönt, vitt eller svart te

½ dl strösocker

1 kombuchasvamp

ca 2 dl kombucha eller vätskan som följer med den köpta svampen

Sats 2

2 liter vatten

ca 1 msk grönt, vitt eller svart te

ca 1 ½ dl strösocker

1 kombuchasvamp (från sats 1)

2 dl kombucha (från sats 1)