back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Hamburgare med lök deluxe

  • 4 hamburgare

Gillar du lök så kommer du älska denna burgare då vi toppar den med karamelliserad lök, picklad lök, rå lök och rostad lök. Den picklade löken är mer än vad som går åt - men den håller ett tag i kylen.

Foto Lisa Björner

Hur

Gör så här:

1.

Friterad lök: Skala och skiva löken. Värm oljan i en kastrull. Fritera löken långsamt på låg värme i cirka 1 timme eller tills den är krispig. Låt rinna av på hushållspapper. 

2.

Karamelliserad lök: Skala och skiva löken tunt. Fräs i olja och smör på låg värme tills löken har mjuknat. Tillsätt socker och vinäger och fortsätt fräs i ca 30 minuter, tills löken har karamelliserats. Tillsätt salt.

3.

Picklad rödlök: Skala och skiva löken tunt. Koka upp ättiksprit, socker och vatten. Häll lagen över löken och låt stå i några timmar. 

4.

Dela upp köttet i 8 lika stora delar. Rulla försiktigt till bollar – utan att bearbeta färsen för mycket. 

5.

Värm en panna riktig het. Lägg ner några bollar köttfärs och tryck till dem så att de plattas ut. Stek i ungefär 1 minut, vänd sedan på biffarna. Salta och peppra och lägg på en skiva ost. Stek i ca 30 sekunder till. 

6.

Grilla på brödet i några sekunder. Lägg en biff på nedersta delen av brödet, lägg på karamelliserad lök och lägg sedan på den andra biffen. Bred på majonnäs och senap och toppa med rå lök, picklad lök och rostad lök.

Ingredienser

Ingredienser

ca 600 g nötfärs

Salt och nymalen svartpeppar

4 hamburgerbröd (se sid xx för recept)

4 skivor cheddarost

ca ½ dl amerikansk Yellow Mustard

ca ½ dl majonnäs

½ gul lök, skivad

Friterad lök

ca 250 g schalottenlök

ca 5 dl rapsolja 

Karamelliserad lök

600 g gul lök

ca 4 msk neutral olja 

2 msk smör

2 msk strösocker

2 tsk vitvinsvinäger

en nypa salt

Picklad lök

2 gula lökar eller silverlökar

½ dl ättikssprit (12%)

1 dl strösocker

1 ½ dl vatten