back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

HALLON- & KARDEMUMMAPAJ

Ta gärna hjälp av barnen för att dekorera pajerna så får de ett lekfullt och fint utseende!

Hur

1.

Blanda snabbt ihop mjöl, socker, kardemumma och smör i matberedare.

2.

Tillsätt äggulor och kör några sekunder till men överarbeta inte degen.

3.

Häll i några droppar kallt vatten om degen känns för torr.

4.

Täck degen med plastfolie och låt vila i kylskåp i minst 30 minuter eller tills degen går att kavla.

5.

Värm ugnen till 200 grader.

6.

Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper.

7.

Smörj en pajform, ca 25 cm i diameter, gärna med löstagbar kant (alt. flera små pajformar).

8.

Klä sedan pajformen med degen.

9.

Skär bort överflödig deg, kavla ut den igen och skär eller stansa ut små dekorationer.

10.

Blanda ihop ingredienserna till fyllningen och häll i pajformen/formarna.

11.

Grädda i ca 30 minuter.

12.

Ta ut pajen och dekorera den med de utskurna dekorationerna.

13.

Grädda i ytterligare ca 20 minuter.

14.

Håll koll så att pajen inte bränns.

15.

De mindre pajerna kan gräddas lite kortare tid.

16.

Servera med glass eller vaniljsås.

Ingredienser

2 dl vetemjöl

1 dl strösocker

½ tsk malen kardemumma

100 g kylskåpskallt smör

2 äggulor

lite iskallt vatten

1 liter hallon

2-3 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 msk potatismjöl