Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform.
Vi skryter alltid med att vi gör den godaste morotskakan – vi kallar den t om ”den ultimata morotskakan”. Hemligheten ligger nämligen i att puréa morötterna istället för att riva dem. Det tillsammans med krossad ananas resulterar i den saftigaste morotskakan någonsin!
1.
Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform.
2.
Koka morötterna mjuka. Kör sedan till puré i matberedare. Låt svalna.
3.
Blanda de torra ingredienserna. Rör i olja och ägg. Tillsätt valnötter, kokos, anans och morotspuré. Blanda ordentligt.
4.
Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45-50 minuter. Kakan är färdig när den släpper från kanten och en provsticka är torr. Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på galler och låt den kallna helt.
1.
Vispa cream cheese och smör. Tillsätt florsocker och vaniljsocker under vispning. Vispa till en krämig glasyr.
2.
Dela kakan i två delar. Bred lite glasyr på den undre delen. Lägg på den övre delen och bred sedan glasyr runt hela.
3.
Om så önskas, med baksidan av en liten sked, gör en liten spiralform i glasyren på ovandelen av kakan. Ringla sedan över kolasås och strö över nötter.
2-3 medelstora eller 2 dl puré (250-300 g) morötter
4 dl vetemjöl
3 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 msk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl raps- eller solrosolja
2 ägg
2 dl hackade valnötter
2 dl kokosflingor
1 dl krossad ananas
500 g cream cheese
75 g, rumsvarmt smör
ca 5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
ev. kolasås och rostade och hackade valnötter till garnering