back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Gnocchi med Gruyère, brynt smör, friterad salvia och rostade hasselnötter

  • ca 4 portioner

En ljuvlig smakupplevelse av hemgjord gnocchi med Gruyère, brynt smör, friterad salvia och rostade hasselnötter.

Hur

Gör så här:

1.

Koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och låt svalna precis så att potatisen går att hålla i. Skala potatisen och pressa i en potatispress. Låt svalna helt.

2.

Tillsätt ägg, Gruyère, salt och ca 2 dl vetemjöl. Blanda ihop med mjöliga händer, precis så att allt mjöl blandas i. Tillsätt mer mjöl, lite i taget tills degen är smidig. Överarbeta den inte.

3.

Klä 2 bakplåtar med bakplåtspapper och strö över lite vetemjöl.

4.

Dela degen i 8 bitar på en mjölad bänk. Rulla ut varje bit till en rulle, ca 30 cm lång.Skär ca 2 cm stora bitar. Tryck till varje bit med en gaffel och lägg på plåten.

5.

Koka upp saltat vatten. Lägg ner några gnocchi och låt koka i sjudande vatten. Gnocchin är klara när den flyter upp till ytan. Koka ej för länge! Låt rinna av i ett durkslag. Lägg över på bakplåtspapper och fortsätt på samma sätt med resten av gnocchin.

6.

Smält smöret i en kastrull. När det börjar sjuda, tillsätt salvian och fritera i ca 20 sekunder. Låt rinna av på hushållspapper.

7.

Fortsätt sjuda smöret tills det har brynts.

8.

Lägg ner gnocchin i en stekpanna med lite av det brynta smöret (inklusive bottensatsen) och värm.

9.

Lägg upp på tallrikar och garnera med salvia och hasselnötter. Servera resten av smöret vid sidan om.

Ingredienser

Ingredienser

1 kg potatis

1 stort ägg

ca 3 dl + extra vetemjöl

50 g Gruyère AOP

1 1/2 tsk salt

150 g smör

1 kruka salvia

1/2 dl rostade hasselnötter