Pressa ner vitlöksklyftan till marinaden i oljan och blanda med övriga ingredienser. Lägg köttet i marinaden. Ställ kallt och låt marinera i minst 1 timme.
Inspirationen till den här rätten kommer från ett besök på gastropuben The Spotted Pig i New York för en massa herrans år sedan. För er som ännu inte har anammat den kulinariska ”kökslingon” kan vi förklara att en gastropub helt enkelt är en pub som serverar lite bättre mat än det sedvanliga och något begränsade pubkrubbet. Unna er gärna riktigt fina och tjocka kotletter!
1.
Pressa ner vitlöksklyftan till marinaden i oljan och blanda med övriga ingredienser. Lägg köttet i marinaden. Ställ kallt och låt marinera i minst 1 timme.
2.
Vispa ihop äggulorna till aiolin med pressad vitlök, sambal oelek och chilipeppar. Vispa ner oljan droppvis till en tjock majonnäs. Smaka av med salt.
3.
Värm ugnen till 175 grader. Skala sötpotatisen och skär den i tändstickstunna strimlor – ta gärna hjälp av en mandolin. Blanda med oljan och fördela strimlorna på två plåtar. Strö över salt och ställ in i ugnen. Baka strimlorna i 20–30 minuter eller tills de börjar bli knapriga. Rör om då och då och byt plats på plåtarna ett par gånger. Se till så att strimlorna inte bränns. De kommer att bli ännu knaprigare efter att de har tagits ut ur ugnen.
4.
Ta upp kotletterna ur marinaden medan potatisen är i ugnen och stek dem i en stek- eller grillpanna. Köttet ska vara genomstekt när det är färdigt. Strö flingsalt och nymalen peppar över köttet och servera med sötpotatisstrimlor, chiliaioli och gärna grillad citron att pressa över.
1.
En american pale ale med en tydlig beska bryter fint mot sötman i potatisen och hettan i aiolin. Vi som gärna dricker vin korkar upp ett vin med mycket frukt som inte är alltför strävt. Prova en merlot från USA eller en shiraz från Australien.
4 tjocka fläskkotletter
flingsalt och svartpeppar
ev. 4 grillade citronhalvor
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
1 tsk lökpulver
1/2 tsk cayennepeppar
1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk torkad oregano
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
2 stora sötpotatis
ca 3 msk olivolja
flingsalt
2 äggulor, rumsvarma
2–3 vitlöksklyftor
2 tsk sambal oelek
1⁄4 tsk chilipeppar
2 dl rapsolja, rumsvarm
salt