back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Death by Chocolate

Denna gudomliga chokladkaka är ”to die for”. Den är en variant på fondant au chocolat, som vi fick av kocken Pierre på restaurangen Le Village i Marseille. Medan han skrev ner receptet åt oss frågade han: ”Vänder sig er kokbok till kvinnor eller professionella kockar?” Med tanke på att vi fick detta underbara recept förlåter vi honom hans lätt sexistiska attityd. Vad gör vi kvinnor inte för lite choklad?

Hur

1.

Sätt ugnen på 200 grader. Rita av botten på en bakform med löstagbar kant på ett bakplåtspapper. Klipp ut och lägg pappret i botten av formen. Smörj pappret och även kanterna på formen.

2.

Smält choklad och smör i en skål över vattenbad. Ställ åt sidan.

3.

Vispa ihop ägg och socker i en annan skål över vattenbad. Sjud blandningen försiktigt under fortsatt vispning. Ta efter några minuter bort skålen från värmen och fortsätt vispa tills äggsmeten svalnat, blivit fluffig och dubblat sin volym.

4.

Blanda ner hasselnötter och cognac i chokladsmeten. Rör försiktigt i äggsmeten.

5.

Förbered ett vattenbad genom att sätta in en långpanna i ugnen och hälla i kokande vatten.

6.

Häll smeten i formen. Grädda i vattenbadet i ugnen i ca 15 minuter. Låt kallna på ett galler.

7.

Kakan kan antingen avnjutas kall och har då en fudgekonsistens eller rumstempererad och är då krämig. Servera med en klick grädde.

8.

Det går väldigt bra att utesluta sockret ur denna kaka. Den blir lika god!

Ingredienser

450 g mörk choklad

225 g smör

6 ägg

1 dl strösocker

1 dl hela hasselnötter

1 1/2 msk cognac eller eau-de-vie