Sätt ugnen på 175 grader.
1.
Sätt ugnen på 175 grader.
2.
Koka upp vatten och socker och låt sjuda i ca 1 minut. Låt svalna.
3.
Kör mandel, socker och smör i matberedare till en finmalen massa. Tillsätt äggen, ett i taget, och blanda i ytterligare någon minut. Tillsätt några droppar mandelessens efter smak.
4.
Doppa bakverken, ett och ett, i sockerlagen så att de blir helt täckta. Dela dem på längden. Bred ut ca 2 msk mandelkräm på varje underdel. Lägg tillbaka de övre delarna. Bred ut resten av mandelkrämen på ovansidorna. Strö över mandelspån.
5.
Grädda i ugnen i ca 20 minuter eller tills bakverken har en gyllene färg. Låt svalna. Pudra över florsocker.
6.
Tips! Prova att lägga till ytterligare en smaksättning. T ex kan man, som sagt, smula lite hackad choklad inuti. Eller lägga en klick lite nutella, sylt, lemon curd, äppelmos i croissanten. Prova även att stoppa in lite skivad päron, äpple eller banan. Möjligheterna är oändliga! : )
6 dagsgamla croissants alt pain au chocolat
Sirap
3 dl vatten
3 msk strösocker
200 g skållad och skalad mandel
1 dl strösocker
100 g smör
2 ägg
några droppar mandelessens
ca 50 g mandelspån
ca 1 dl florsocker