back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Choklad­maränger

  • ca 12 maränger

Maränger är så härliga då de är goda i all sin enkelhet – men kan även bli den mest dekadenta av desserter när man blandar dem med glass, grädde och t ex chokladsås. (Banan kan jag gärna skippa – fast Lisa älskar det förstås….). I detta marängrecept ringlar vi ner riktig mörk och god choklad – där chokladens bitterhet bryter av perfekt mot marängens sötma

Hur

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175 grader.

2.

Hacka chokladen och smält i en skål över ett hett vattenbad.

3.

Vispa äggvitorna tillsammans med ättiksprit i en ren bunke till hårt skum. Tillsätt sockret, lite i taget. Fortsätt vispa till en glansig och fast maräng.

4.

Häll ner nästan all choklad i marängen. Vänd i marängsmeten endast en gång med en stor sked – chokladen får inte blandas för mycket med marängen.

5.

Klicka ut marängmassan på en plåt täckt med bakplåtspapper. Ringla över resterande choklad.

6.

Sätt in i marängerna i ugnen och sänk värmen till 125 grader. Grädda i ca 45 minuter.

7.

Stäng av ugnen och låt marängerna svalna i ugnen med luckan på glänt.

Ingredienser

Ingredienser

ca 125 g mörk choklad av god kvalité (ca 70 %)

4 äggvitor

1 kryddmått ättiksprit

2 ½ dl strösocker

1/2 tsk vaniljextrak