Sätt ugnen på 175 grader.
Maränger är så härliga då de är goda i all sin enkelhet – men kan även bli den mest dekadenta av desserter när man blandar dem med glass, grädde och t ex chokladsås. (Banan kan jag gärna skippa – fast Lisa älskar det förstås….). I detta marängrecept ringlar vi ner riktig mörk och god choklad – där chokladens bitterhet bryter av perfekt mot marängens sötma
1.
Sätt ugnen på 175 grader.
2.
Hacka chokladen och smält i en skål över ett hett vattenbad.
3.
Vispa äggvitorna tillsammans med ättiksprit i en ren bunke till hårt skum. Tillsätt sockret, lite i taget. Fortsätt vispa till en glansig och fast maräng.
4.
Häll ner nästan all choklad i marängen. Vänd i marängsmeten endast en gång med en stor sked – chokladen får inte blandas för mycket med marängen.
5.
Klicka ut marängmassan på en plåt täckt med bakplåtspapper. Ringla över resterande choklad.
6.
Sätt in i marängerna i ugnen och sänk värmen till 125 grader. Grädda i ca 45 minuter.
7.
Stäng av ugnen och låt marängerna svalna i ugnen med luckan på glänt.
ca 125 g mörk choklad av god kvalité (ca 70 %)
4 äggvitor
1 kryddmått ättiksprit
2 ½ dl strösocker
1/2 tsk vaniljextrak