back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Chocolate Chip Cookies

  • ca 24 stycken

Vissa gillar sina cookies spröda och frasiga medan andra gillar sina cookies sega och mjuka. Efter att ha provat ett antal recept tycker vi att dessa cookies är godast. Har man tålamod så blir kakorna ännu godare om degen får vila i kylen över natten. Ibland gör vi en dubbelsats och fryser in halva degen. Formar man den till en ”rulle” är det bara att skära några skivor och grädda när man blir sugen. Det har också hänt att vi har gett bort en ”rulle” med färdig deg när vi går bort till vänner. Det uppskattas alltid. Är man riktigt ambitiös skriver man ner receptet på ett litet kort och knyter fast.


Hur

Gör så här

1.

Värm ugnen till 175 grader.

2.

Vispa smör, farinsocker och strösocker poröst.

3.

Vispa i ägget och äggulan.

4.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten och blanda till en slät deg.

5.

Blanda till sist i chokladen.

6.

Klicka ut degen på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.

7.

Grädda i ugnen i ca 17 minuter.

8.

Låt kakorna svalna något på plåten. Lägg sedan över dem på ett galler för att svalna helt.

Tips!

1.

Förutom att ha i små bitar av mörk choklad kan man verkligen variera smaksättningarna i nästan det oändliga! Vilka är dina favoritsmaker? Kanske jordnötssmör & kokos? Eller pekannötter & torkade tranbär? Det är bara att låta fantasin flöda. Här får ni vårt grundrecept på degen till chocolate chip cookies. Sedan är det bara att tillsätta och kombinera era favvo-smaker!

2.

Här är några förslag:

3.

Nötter (t ex mandlar, jordnötter, pekannötter, cashewmötter, hasselnötter mm)

4.

Frön (solrosfrön, pumpafrön, linfrön, sesamfrön mm)

5.

Kokos

6.

Torkade frukt (t ex russin, tranbär, ananas, aprikoser, fikon, katrinplommon mm)

7.

Nötsmör (t ex jordnötssmör, mandelsmör, hasselnötssmör mm)

8.

Choklad (ljus, mörk, vit)

Ingredienser

Ingredienser

175 g smält smör, svalnat

2 ½ dl farinsocker

1 dl strösocker

1 ägg

1 äggula

5 dl vetemjöl

½ tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

ca 200 g mörk choklad, grovhackad eller 150 g chokladknappar (eller/och annan smaksättning)