back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Brioche fylld med choklad- och mascarponeglass

En härlig dessert som även kan ätas till frukost. Brioche fylld med choklad- och mascarponeglass.

Hur

1.

Vispa äggulor och socker lätt och luftigt i en rostfri bunke.

2.

Rör ner mjölken och placera bunken över ett vattenbad i en kastrull.

3.

Värm under vispning tills krämen tjocknar något.

4.

Finhacka chokladen och blanda ner den i krämen tillsammans med kakao och salt.

5.

Blanda tills chokladen har smält.

6.

Låt svalna och blanda sedan i grädde och mascarpone.

7.

Ställ in krämen i frysen och rör om då och då tills den har stelnat till glass, det tar 3–4 timmar.

8.

Eller låt krämen bli riktigt kall i kylen och kör den sedan i glassmaskin.

9.

Ställ in glassen i frysen och låt den bli så fryst att den går att forma till glasskulor.

10.

Smula ner jästen till briocherna i en bunke.

11.

Knäck ner äggen och blanda tills jästen har löst sig.

12.

Tillsätt mjöl, socker och salt.

13.

Knåda till en smidig deg i matberedare i cirka 10 minuter.

14.

Skiva smöret tunt med osthyvel och blanda ner lite i taget i degen.

15.

Se till att det är ordentligt blandat innan du tillsätter mer.

16.

Knåda till en blank och smidig deg.

17.

Lägg den i en inoljad bunke, täck med plastfolie och låt stå kallt över natten.

18.

Ta fram degen och dela den i tio delar.

19.

Rulla varje del till en rund bulle och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper.

20.

Låt dem jäsa i cirka 2 timmar eller till dubbel storlek.

21.

Värm ugnen till 200 grader.

22.

Blanda det uppvispade ägget med vattnet och pensla blandningen på briocherna.

23.

Grädda i mitten av ugnen i 10–12 minuter.

24.

Låt svalna.

25.

Dela briocherna och lägg en kula glass mellan bröden.

26.

Servera direkt.

Ingredienser

25 g jäst

4 ägg

5–6 dl vetemjöl

½ dl strösocker

½ tsk salt

200 g smör

1 lättvispat ägg

1 msk vatten

4 äggulor

3 dl mjölk

150 g mörk choklad

3 msk kakao

en nypa salt

1 dl vispgrädde

250 g mascarpone