back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Bräserad lammstek med rosmarin, vitlök och vitt vinssky

  • 8-10 portioner

Lamm är ju väldigt populärt på påskbordet så idag bjuder vi på ett recept på bräserad lammstek med rosmarin, vitlök och vitt vinssky samt vitlöksrostad potatis.

Hur

Lammstek

1.

Värm ugnen till 150 grader.

2.

Skala vitlöksklyftorna. Skär 3 av vitlöksklyftorna i 4 mindre klyftor. Med en vass kniv, skär små snittar i lammsteken och tryck in vitlöksklyftorna. Salta och peppra riktligt runtom.

3.

Värm olivolja och smör i en stor stekpanna. Bryn köttet runtom på hög värme i ca 5 minuter. Lägg lammsteken i en stor ugnsform så att hela lammsteken med benet får plats. Häll på vin och hönsbuljong och lägg ner rosmarinkvistar och resten av vitlöksklyftorna i formen. Sätt på ett lock eller täck med aluminiumfolie. Ställ formen i ugnen i ca 4 timmar. Vänd på steken efter ca halva tiden.

4.

Lägg lammsteken på en skärbräda och täck med folie. Häll skyn inklusive vitlöken och rosmarinkvistarna i en kastrull och reducera till ca hälften kvarstår. Sila av vitlöken och rosmarinen. Smaka av med salt och peppar och servera varm med lammsteken.

Vitlöksrostade potatis

1.

Värm ugnen till 225 grader. Skölj potatisen och skär i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöken. Blanda potatis, vitlök och olja och sprid ut det på en plåt. Salta och peppra. Rosta i ugnen i ca 20 minuter eller tills potatisen börjar bli gyllenbrun och krispig. Rör om då och då.

Ingredienser

Ingredienser

8-10 portioner

2 - 2 ½ kg lammstek

10 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

1 msk smör

4 dl torrt vitt vin

1 liter hönsfond

5 kvistar färsk rosmarin

efter smak flingsalt

efter smak svartpeppar

Vitlöksrostade potatis

ca 6 portioner

ca 1 kg potatis

4 vitlöksklyftor

2-3 msk olivolja

salt och peppar