back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Choklad­semifreddo med choklad­ganache och karamelliserade nötter

  • 60 minuter
  • ca 6 portioner

Semifreddo är en italiensk dessert som betyder ”halvfryst” och är en sorts fryst parfait. Perfekt om du vill ha en glassliknande dessert utan att behöva använda glassmaskin. Här har vi toppat den med ganache (chokladkräm) och karamelliserade nötter. En riktig god och dekadent dessert!

Hur

How to

1.

Smält chokladen över ett hett vattenbad. Låt svalna något.

2.

Vispa äggulor och socker ljust och poröst.

3.

Rör ner chokladen i ägg- och sockerkrämen.

4.

Vispa grädden med vaniljsocker – dock inte för hårt!

5.

Vispa äggvitorna med en nypa salt i en ren bunke till ett hårt skum.

6.

Vänd försiktigt ner grädden och äggvitorna i chokladkrämen.

7.

Häll krämen i en avlång bakform, klädd med plastfolie, och ställ in i frysen i minst 4 - 5 timmar.

8.

Karamelliserade nötter: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt.

9.

Värm sirap och socker i en stekpanna på medelvärme. När det har smält och har bubblat i 1 - 2 minuter, rör ner nötterna så de täcks av sockerlagen.

10.

Sprid ut nötterna på bakplåten.

11.

Ställ in plåten i ugnen i 8 - 10 minuter. Sockerlagen kommer bli gyllene men ha uppsikt så att den inte bränns.

12.

Låt svalna och stelna. Grovhacka de karamelliserade nötterna.

13.

Chokladganache: Lägg chokladen i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen. Låt stå i några minuter. Blanda till en slät kräm.

14.

Ta ut semifreddron från frysen. Ställ på ett serveringsfat. Bred chokladganachen över den och strö över de karamelliserade nötterna.  Man kan servera semifreddon direkt – men det går även bra att ställa tillbaks den i frysen och servera vid senare tillfälle.

15.

 

Ingredienser

Ingredients

150 g mörk choklad

4 ägg, delade

1/2 dl strösocker

3 dl vispgrädde

1 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

Karamelliserade nötter

50 g hela mandlar

50 g pekannötter

3 msk ljus sirap

1 1/2 msk strösocker

Chokladganache

75 g choklad, hackad

½ dl vispgrädde