Godaste crème brûlée

Kommer ni ihåg scenen i Amelie de Montmartre där hon knäcker sönder den knäckiga toppen på en crème brûlée? Det ljudet är lika tillfredsställande som tystnaden när man stänger av köksfläkten. För att inte tala om smaken. Den silkeslena krämen med ljuvlig smak av vanilj. Oh la la… Finns inte ord att beskriva hur vansinnigt gott crème brûlée är. Och här bjuder vi på det bästa receptet!

jonny Lindh

Crème brûlée
6 portioner

2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 vaniljstång
6 äggulor
½ dl strösocker
ca 1 dl strösocker eller råsocker till garnering

Värm ugnen till 100 grader. Häll mjölk och grädde i en tjockbottnad kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg även i vaniljstången. Koka upp gräddmjölken och låt den sjuda på svag värme i ca 10 minuter. Ta bort från värmen och låt stå och dra i ca 15 minuter. Vispa äggulor och socker. Plocka upp vaniljstången ur gräddmjölken och häll långsamt ner den heta vätskan i äggsmeten under kraftig vispning. Sila blandningen och häll upp i sex ugnsfasta portionsformar.

Ställ portionsformarna i en långpanna i ugnen och fyll försiktigt långpannan med kokande vatten. Vattnet ska nå minst halvvägs upp på formarnas sida.

Grädda i ca 1 timme eller tills krämen sätter sig. Låt svalna.

Låt formarna stå kallt i ca 1 timme. Strö sedan över ca 1 msk råsocker över varje form och bränn av ytan med en gasolbrännare strax före servering. Det går också bra att ställa formarna under grillen i ugnen i någon minut, men se upp så att sockret inte blir för bränt.