
Örtmarinerad fläskfilé med rabarber, rucola, betor och chèvre
Det är lustigt hur det kan vara så olika. Lisa bor strax norr om Stockholm, ca 40 minuter från där jag bor söder om stan – och ändå så kan hon redan nu skörda rabarber medan mina har knappt kikat upp ur jorden. Jag tror att vår lilla kvarter är en helt egen klimatzon. Nåväl, idag bjuder vi på en härlig vårmiddag med örtmarinerad fläskfilé med en sallad på rucola, betor och chèvre. Och rabarber. Från Lisas trädgård.
Lisa Björner
Örtmarinerad fläskfilé
ca 4 portioner
ca 600 g fläskfilé
25 g smör
2 msk olivolja
3 dl hårt packad färsk basilika
2 msk hackad rosmarin
3 msk repad timjan
1 msk hackad salvia
1-2 msk olivolja
½ tsk salt
2 msk strösocker
Värm ugnen på 200 grader. Blanda örter, olja, salt och socker i en matberedare till en röra. Putsa bort senor samt fetthinnorna runtom fläskfilén. Hetta upp smör och olja i en stekpanna på medelhög värme. Bryn köttet runtom tills hela filén har fått färg. Lägg filén i en smord ugnssäker form och täck runtom med röran. Ställ in fläskfilén i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills innertemperaturen är ca 69 grader. Ta ut köttet och låt det vila i ca 10 minuter.
Skär i skivor och servera med rabarbersalladen. Det går även bra att servera köttet kallt.
Sallad på rabarber,rucola, späda betoroch chèvre
100 g rabarber
2 msk vitvinsvinäger
1 msk färskpressad citronsaft
3 msk honung
1 tsk rivet citronskal
en nypa salt
65 g rucola
200 g färsk chèvre, smulad
300 g späda betor, gärna blandade som gulbetor, rödbetor och polkabetor
1 dl blandade skott och groddar
flingsalt och nymalen svartpeppar
Hyvla rabarben så tunt som möjligt, gärna med en mandolin. Vispa ihop vinäger, citronsaft, honung, citronskal och salt. Rör ihop vinaigretten med rabarbern och låt marinera i ca 10 minuter.
Koka betorna mjuka. Gnugga bort skalet. Låt svalna och skär eventuellt i klyftor om de är stora.
Varva rabarbern med rucola, chèvre, betor och blandande skott/groddar. Strö över lite nymalen svartpeppar och flingsalt. Servera med den örtmarinerade fläskfilén.