ANNONS
Integritet på Tailsweep

Rösti-våfflor med spenat, prosciutto och pocherat ägg

/

Nu på lördag är det våffeldagen. Vi är tidigt ute och tipsar om dessa rösti-våfflor. För ett roligt och gott sätt göra rösti är nämligen att grädda dem i ett våffeljärn. Ännu godare blir det när man sen toppar med smörstekt spenat, prosciutto och ett pocherat ägg med en härlig rinnig äggula. En rätt som passar till alla tillfällen  – middag, lunch, brunch eller lite lyxigare frukost.

Helen Pe

Rösti-våfflor med spenat, prosciutto och pocherat ägg
4 stycken

1 kg fast potatis
1 liten lök, riven
½ msk rapsolja
1 tsk salt
1 krm malen svartpeppar

Pocherade ägg
4 ägg
1/2 tsk ättiksprit
1/2 tsk salt  
ca 150 g färsk babyspenat
1 msk smör
ca 70 g proscuitto
Smör till pensling
Krasse till garnering
salt och svartpeppar

Koka potatisen med skal på, i ca 10 minuter. De ska fortfarande vara något hårda och ej vara helt genomkokta. Sila av vattnet och låt svalna. Lägg sedan i kylskåp i några timmar för att kallna helt.

Stek löken i olja i några minuter tills den är mjuk. Skala och riv potatisen grovt. Rör försiktigt ihop med lök, salt och peppar.

Pochera äggen genom att fylla en kastrull med vatten. Tillsätt ättiksprit och salt i kastrullen och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda. Pochera ett ägg i taget. Knäck ett ägg i en kopp. Rör upp en virvel i vattnet med en sked och låt ägget försiktigt glida ner i vattnet i mitten av virveln. Låt ägget sjuda i 1 – 2 minuter eller tills äggvitan har stelnat men gulan är fortfarande lös. Ta försiktigt upp ägget med en hålslev och låt rinna av. Lägg åt sidan. Gör likadant med resterande ägg.

Värm ett våffeljärn och pensla med smör, även på locket. Fördela potatisen i våffeljärnet och grädda tills rösti-våfflorna är gyllenbruna. Var försiktig med att lyfta på locket för tidigt.

Stek spenaten i smör i en stekpanna tills den sjunker ihop. Salta.

Fördela spenat och prosciutto på rösti-våfflorna och toppa med de pocherade äggen. Garnera med krasse och svartpeppar.

Receptet skrev vi för tidningen Hembakat.

0
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00