Rösti-våfflor med spenat, prosciutto och pocherat ägg

Nu på lördag är det våffeldagen. Vi är tidigt ute och tipsar om dessa rösti-våfflor. För ett roligt och gott sätt göra rösti är nämligen att grädda dem i ett våffeljärn. Ännu godare blir det när man sen toppar med smörstekt spenat, prosciutto och ett pocherat ägg med en härlig rinnig äggula. En rätt som passar till alla tillfällen  – middag, lunch, brunch eller lite lyxigare frukost.

Helen Pe

Rösti-våfflor med spenat, prosciutto och pocherat ägg
4 stycken

1 kg fast potatis
1 liten lök, riven
½ msk rapsolja
1 tsk salt
1 krm malen svartpeppar

Pocherade ägg
4 ägg
1/2 tsk ättiksprit
1/2 tsk salt  
ca 150 g färsk babyspenat
1 msk smör
ca 70 g proscuitto
Smör till pensling
Krasse till garnering
salt och svartpeppar

Koka potatisen med skal på, i ca 10 minuter. De ska fortfarande vara något hårda och ej vara helt genomkokta. Sila av vattnet och låt svalna. Lägg sedan i kylskåp i några timmar för att kallna helt.

Stek löken i olja i några minuter tills den är mjuk. Skala och riv potatisen grovt. Rör försiktigt ihop med lök, salt och peppar.

Pochera äggen genom att fylla en kastrull med vatten. Tillsätt ättiksprit och salt i kastrullen och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda. Pochera ett ägg i taget. Knäck ett ägg i en kopp. Rör upp en virvel i vattnet med en sked och låt ägget försiktigt glida ner i vattnet i mitten av virveln. Låt ägget sjuda i 1 – 2 minuter eller tills äggvitan har stelnat men gulan är fortfarande lös. Ta försiktigt upp ägget med en hålslev och låt rinna av. Lägg åt sidan. Gör likadant med resterande ägg.

Värm ett våffeljärn och pensla med smör, även på locket. Fördela potatisen i våffeljärnet och grädda tills rösti-våfflorna är gyllenbruna. Var försiktig med att lyfta på locket för tidigt.

Stek spenaten i smör i en stekpanna tills den sjunker ihop. Salta.

Fördela spenat och prosciutto på rösti-våfflorna och toppa med de pocherade äggen. Garnera med krasse och svartpeppar.

Receptet skrev vi för tidningen Hembakat.

0
10

Chèvre chaud

Så enkelt. Så gott. Chèvre chaud är en klassiker som vi aldrig tröttnar på – sallad med varm getost på baguette med valnötter och honung. Och efter denna intensiva vecka så är enkelhet precis vad vi behöver. Hoppas ni får en riktig trevlig helg!

Jonny Lindh

Chèvre chaud
ca 6 portioner

1 surdegsbaguette
ca 450 g chèvre
150 g rostade valnötter
4 ½ msk olivolja
1 ½ msk sherryvinäger
4 ½ msk honung
salt och svartpeppar
ca 250 g mixsallad

Sätt ugnen på högsta värmen med grilleffekt. Skiva baguetten och getosten i 18 skivor, ca 1 cm tjocka. Lägg brödskivorna på en bakplåt täckt med bakplåtspapper. Lägg en skiva getost på varje brödskiva. Grovhacka valnötter. Rör ihop olivolja, sherryvinäger och honung. Smaka av med salt och svartpeppar. Fördela salladen på tallrikar. Sätt brödskivorna med getost in i ugnen och grilla i ca 5 minuter. Håll koll så att det inte bränns! Lägg på salladen, strö över valnötter och ringla över dressingen.

0
7

Saganaki – Stekt ost med sesam och honung

Googlar du saganaki kommer du troligtvis få upp recept på stekt ost. I själva verket är saganaki, som ordagrant betyder ”liten stekpanna” på grekiska, olika rätter som tillagas i en enportionsstekpanna. En av dessa populära rätter är där man steker ost, vanligtvis kefalograviera, kasseri, kefalotyri, fetaost eller halloumi och sedan serverar den med t ex en citronklyfta. Fontana säljer en ost som heter saganaki (vilket är den vi har använt här) men det går som sagt lika bra med någon av ovanstående ostar. Fetaost och halloumi är dock enklast att få tag på. Vi har även valt att servera vår stekta ost med honung och sesam.  Servera osten som en förrätt, som tilltugg eller varför inte som en del utav en buffé.

Saganaki – stekt ost med honung och sesam

I detta recept ger vi inga exakta mängder. Ta valfri ost (se förslag ovan) och skär i 1 cm tjocka skivor. Feta säljs oftast som en skiva, så den behöver inte skäras.  Här kan man välja ifall man vill panera osten först i lite mjöl eller bara steka den direkt.

Lägg ner osten i en stekpanna (gärna i teflon) med lite olja och stek i ca 2 – 3 minuter på varje sida tills den är gyllenbrun. Lägg upp på ett fat och ringla över honung och strö över rostade sesamkärnor. Det kan även vara gott att pressa över en skvätt citron. Servera direkt, gärna med lite bröd.

0
22