back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Kimchi- och nudelsallad

  • 4 portioner

Antingen kan man köpa färdig kimchi, som numera finns på de flesta välsorterade livsmedelsbutiker eller så kan man göra det själv. Dock måste man tänka på att det tar 5 dagar att göra kimchi. Kimchi är fermenterade grönsaker – oftast kål – och en oumbärlig ingrediens i det koreanska köket. Sedan jag tog mod till mig och smakade kimchi har jag nästan alltid en burk som står och jäser i kylen.

Hur

Gör så här

1.

Skölj kålen och skär den i grova bitar. Lös upp saltet i vattnet i en stor skål och lägg i kålen. Lägg eventuellt en tallrik över som tyngd och låt stå i kylen över natten.

2.

Häll bort vätskan och skölj kålen länge och noggrant.

3.

Rör ihop kryddblandningen och blanda den med kålen. Packa kålen tätt i en stor burk. Sätt på ett tättslutande lock och låt stå först i rumstemperatur i 1 dygn och sedan i kylen i ca 4 dagar.

4.

Gör salladen genom att koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten.

5.

Skala morötterna och strimla dem med potatisskalare. Strimla även zucchinin. Koka upp lättsaltat vatten och förväll morot och zucchini i ca 30 sekunder. Häll av vattnet och skölj grönsakerna i kallt vatten.

6.

Rosta sesamfröna på medelvärme i en torr stekpanna.

7.

Blanda kimchi, nudlar, morot, zucchini, böngroddar och sesamfrön. Salta och peppra efter smak.

Ingredienser

Kimchi

½ kinakål

½ dl salt

1 liter vatten

Kryddblandning till kimchi

2 msk koreansk chilipeppar eller red pepper flakes

2 msk cayennepeppar

2 msk paprikapulver

1 msk riven färsk ingefära

2 msk finhackad vitlök

2 msk fisksås eller ostronsås

1 msk strösocker

Sallad

250 g äggnudlar

3 medelstora morötter

1 gul zucchini

1 grön zucchini

ca ½ dl svarta och/eller vita sesamfrön

ca 150 g färska böngroddar

salt och peppar