Silviakaka
Har försökt tar reda på varför denna kaka heter just ”Silvia-kaka” men hittar ingen information om det. Gissar att det kanske har något med vår drottning att göra – och kanske då passande att bjuda på 6:e juni. Denna mjuka och fluffiga kaka med sitt krämiga smöriga täcke är iallafall vansinnigt god!
Helen Pe
Silviakaka
ca 20 rutor
4 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl ljummet vatten
Glasyr
250 g smör
2 ½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 äggulor
1 d kokosflingor
Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa kanterna av en ugnsform (ca 25 x 40 cm) och lägg bakplåtspapper i botten.
Vispa ägg och socker ljust och poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med vattnet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 17 minuter eller tills en provsticka är torr. Låt svalna.
Värm smör, socker och vaniljsocker till glasyren i en kastrull och låt sjuda i några minuter. Rör i äggulorna, en i taget och rör om till en krämig glasyr. Bred ut glasyren jämt över kakan och strö över kokosflingor. Ställ i kylen för att glasyren ska stelna. Skär i rutor.
Receptet har vi ursprungligen gjort för tidningen Lantliv.