back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Carnitas med ananas-coleslaw

  • 4 portioner

Det här receptet har vi fått av Fernando Castillo, född i Mexiko men bosatt i San Francisco, där han i början av 1980-talet jobbade som kock på flera prestigefyllda restauranger. 1986 valde han att omvandla sitt hem till ett hospis för att kunna vårda sju av sina närmaste vänner som insjuknat i aids. Varje gång vi äter carnitas tänker vi på Fernando och hans osjälviska och humanitära inställning till sina medmänniskor och hur det också kommer till uttryck i hans kärlek till mat.

Hur

Gör så här

1.

Värm ugnen till 175 grader.

2.

Putsa fläskkarrén och skär den i cirka 2 × 2 cm stora tärningar.

3.

Värm oljan i en ugnsfast gryta och bryn köttet i omgångar. Torka bort överflödigt fett i grytan.

4.

Tillsätt Coca-Cola, konjak, vitlök, kryddor och kött. Rör om och fyll på med vatten tills köttet är täckt till två tredjedelar.

5.

Ställ in grytan i ugnen och låt den stå utan lock i 2 1⁄2–3 timmar. Rör om då och då.

6.

Ta ut grytan när all vätska har kokat in och köttet lätt faller isär.

7.

Strimla köttet med hjälp av två gafflar och sprid ut det på en ugnsplåt.

8.

Ställ in plåten i ugnen i 45–60 minuter, eller tills köttet är knaprigt och har karamelliserats. Rör om några gånger.

9.

För att göra coleslaw: Finstrimla kålen till coleslawen. Skala och riv morot och ananas grovt. Rör ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Låt gärna coleslawen stå och dra till sig smakerna en stund innan servering.

10.

Servera köttet med varma tortillabröd, coleslaw och andra goda tillbehör som t.ex. guacamole, picklad rödlök och gräddfil.

Dryckestips

1.

Det vore enkelt att föreslå att du ska dra på dig en sombrero och sedan kila fast en limeklyfta på din Corona. Men eftersom det här är en maträtt med många och relativt kraftiga smaker passar det bättre med en kraftig american pale ale. Den har både sötma och beska nog att matcha såväl hetta som frukt i maten.

Ingredienser

Carnitas

ca 1,2 kg fläskkarré

1 msk salt

2 msk rapsolja

3 dl Coca-Cola

1 dl konjak eller eau de vie

3 vitlöksklyftor

2 tsk svartpeppar

2 lagerblad

1 tsk chilipulver

1 tsk malen anchochilipeppar

1 tsk malen spiskummin

1 tsk torkad timjan

1 msk torkad oregano

1 kanelstång

Coleslaw med ananas

250 g spets- eller vitkål

1 morot

150 g färsk ananas

1⁄2 dl majonnäs

1⁄2 dl gräddfil

1 msk urkärnad, finhackad jalapeño

1 msk hackad färsk koriander

1⁄2 saften från 1⁄2 lime

salt

svartpeppar