ANNONS
Integritet på Tailsweep

Saftig citron- och yoghurtkaka

/

Receptet på denna otroligt saftiga och goda citronkaka har vi fått från vår mammas bästa väninna (och tillika vår ”extra mamma”) Marie. Dock tror vi att hon underhåller någon liten detalj i receptet då vi aldrig lyckas få den 100% lika god som hennes. Som tur är uppnår vi 99% vilket funkar alldeles utmärkt det också.

Saftig och god citronkaka på en skärbräda på ett rustikt träbord. Bredvid ligger citron, rivjärn och rivet citronskal.
Saftig och god citronkaka på en skärbräda på ett rustikt träbord. Bredvid ligger citron, rivjärn och rivet citronskal.

Saftig citron- och yoghurtkaka
ca 15 skivor

2 1/2 dl strösocker
1 msk finrivet citronskal (ca 2 ekologiska citroner)
2 msk färskpressad citronsaft
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 dl turkisk eller grekisk yoghurt
1 dl solrosolja
2 ägg

Citronglasyr
2 1/2 dl florsocker
1-2 tsk rivet citronskal
2 msk färskpressad citron

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla en avlång bakform.

Rör ihop socker, citronskal och -saft och blanda med en gaffel – blanda ordentligt tills sockret saftar till sig. Rör i yoghurt, olja och äggen, ett i taget till är slät smet. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i smeten. Häll smeten i bakformen.

Grädda kakan i 35-40 minuter, eller tills en provsticka är torr. Ta ut kakan ur ugnen och låt den ligga kvar i formen. Rör ihop citronglasyren och häll den över den varma kakan som fortfarande ligger kvar i formen. Låt svalna. Kakan blir härlig saftig med den goda syrliga citronglasyren.

Ett annat alternativ är att låta kakan svalna något i formen på ett galler, stjälp upp kakan och låt den svalna helt. Ringla sedan glasyren över kakan.

2

Följ oss på Instagram!

@systrarnaeisenman
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00