Sloppy Joes

Vi svenskar äter mycket köttfärs i alla dess former – köttfärssås, tacos, köttbullar, hamburgare  – ja, listan är lång. Men visst behöver man ofta lite inspiration för att förnya sina gamla favoriter. Eftersom vi svenskar ofta är oerhört snabba med att anamma amerikanska mattrender är vi högst förvånade över att Sloppy Joes ännu är ett relativt okänt fenomen i Sverige. Glöm inte var du läste det först – snart är Sloppy Joe hetare än både pulled pork och grönkålschips någonsin var!

Roland Persson

SLOPPY JOES
4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
½ röd paprika
1 stjälk bladselleri
ca 2 msk olivolja
800 g nötfärs
800 g krossade tomater
½ dl ketchup
3 msk tomatpuré
2 msk worcestershiresås
1 msk rödvinsvinäger
3 msk farinsocker
2 tsk Colman’s senapspulver
1 tsk chilipulver
salt och svartpeppar

hamburgarbröd se recept

Skala och finhacka lök, vitlök och morot till köttfärsröran. Kärna ur paprikan och finhacka den och sellerin. Använd gärna matberedare. Fräs löken och grönsakerna i oljan i cirka 3 minuter. Tillsätt köttet och fräs tills det har fått färg. Rör ner allt utom salt och peppar och låt såsen småputtra utan lock i cirka 40 minuter eller tills den har tjocknat.

Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar. Dela hamburgerbröden och stek dem i lite smör i en panna. Fördela köttfärsröran på brödens underdel. Lägg en skiva ost ovanpå och lägg på överdelen. Servera direkt.

Receptet kommer från vår bok Till bords med systrarna Eisenman

0
12

Melanzana alla parmigiana

Nä hörrni, ska vi köra denna gamla goding igen! Den tål nämligen att upprepas gång på gång på gång – då denna makalöst goda italienska auberginegratäng med tomatsås, parmesan och mozzarella har jag att tacka för min nyfunna kärlek till aubergine. Har tidigare aldrig förstått denna grönsaks förträfflighet tills jag smakade just ”melanzana alla parmigiana”. Jag hävdar att den är så god så den t om utklassar lasagne. Det ni! /Monica Matstylist

Ulrika Ekblom www.ulrikaekblom.se

Melanzane alla parmigiana
4 – 6 portioner

1 ½ kg aubergine
salt
rapsolja för att steka
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja
800 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
½ tsk torkad oregano
1 tsk strösocker
salt och peppar

2 mozzarella
150 g parmesan
ev
några kvistar körsbärstomater till garnering

Skär auberginerna i skivor på längden, ca 1 cm tjocka. Salt auberginen på både sidor och lägg i ett durkslag. Låt stå i 30 minuter.

Gör tomatsåsen under tiden. Skala lök och vitlök och finhacka. Stek sedan i olja i några minuter. Tillsätt tomater, tomatpuré, oregano och socker och låt småputtra i 30 – 40 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.

Skölj aubergineskivorna i kallt vatten. Torka sedan med hushållspapper. Täck botten av en stekpanna med olja. Stek aubergineskivorna, i omgångar, tills de är gyllenbruna på både sidor. Det kommer gå åt rätt mycket olja! Låt rinna av på hushållspapper.

Värm ugnen till 175 grader. Riv parmesanen och strimla mozzarellan. Lägg ett tunt lager tomatsås i botten på en ugnsform. Varva sedan aubergine, mozzarella, parmesan och tomatsås. Fortsätt på samma vis tills du har fyllt formen. Avsluta med ett lager aubergine och ost. Vill man göra extrafint kan man lägga några kvistar körsbärstomater ovanpå. Grädda i ca 30 minuter eller tills gratängen bubblar och är gyllenbrun. Låt vila i ca 20 minuter. Garnera med färsk basilika och servera.

EDIT: En del har blivit helt förfärade över att vi steker auberginen i så mycket olja. Det tycker vi blir godast MEN självfallet kan ni minska mängden olja något. Det går även bra att pensla lite olja på auberginen och köra den i ugnen (på ca 200 grader) tills den blir gyllenbrun.  Har också sett en del recept där man kör hälften av auberginen i ugn och hälften steker man.  Kör helt enkelt på det som ni tycker blir bäst!

4
95

Äppelpaj med smuldeg och pekannötter i foliepaket

Vi älskar att laga mat utomhus på vintern. Därför har denna äppelpaj med smuldeg och pekannötter tillagade i foliepaket över öppen eld alltid varit en favorit. 

Helen Pe

Äppelpaj med smuldeg och pekannötter
4 – 6 portioner

100 g smör, rumsvarmt
2 dl havregryn
¾ dl strösocker
2 msk lönnsirap
1 tsk malen kanel
1 dl pekannötter, hackade
en nypa salt
2 äpplen
ca 4 smorda ark aluminiumfolie
ev malen kanel till garnering
vaniljsås eller vispad grädde till servering

Rör ihop smör, havregryn, socker, lönnsirap, kanel, pekannötter och salt till en smuldeg. Skala och skär äpplen i mindre bitar. Lägg äpplebitarna på de smorda aluminiumfolie-arken. Fördela smuldegen på äpplena. Vik upp sidorna och förslut knytena upptill.  Grilla över indirekt värme (dvs inte direkt över den heta glöden) i ca 20 minuter. Tiden beror på värmen på glöden. Servera med vaniljsås eller vispad grädde.

Receptet har vi tidigare skapat för tidningen Lantliv.

0
18