Börja med att göra pajdegen. Kör mjöl, smör och salt i en matberedare tills degen börjar smula sig. Tillsätt vatten och kör ytterligare 10-20 sekunder till en smidig deg. Kör inte för länge. Låt degen vila i kylskåpet i ca 30 minuter.
Det kan aldrig gå fel med paj. Och just denna med karamelliserad lök och färska örter är en riktig höjdare. Förutom att den passar utmärkt till påsk – så är den också bra att ha i kylen som snabb lunch för alla oss som jobbar hemma.
Den karamelliserade löken tar lite tid att göra men är värd varenda sekund – och är rasande god i denna paj.
1.
Börja med att göra pajdegen. Kör mjöl, smör och salt i en matberedare tills degen börjar smula sig. Tillsätt vatten och kör ytterligare 10-20 sekunder till en smidig deg. Kör inte för länge. Låt degen vila i kylskåpet i ca 30 minuter.
2.
Skala och skiva löken tunt. Smält smöret i en stekpanna och stek löken på svag värme i ca 30 minuter. Rör om ett par gånger. Stek löken tills den är helt genomskinlig och mjuk. Tillsätt socker och timjan och fortsätt stek på låg värme i ytterligare 30 minuter. Låt svalna.
3.
Värm ugnen till 175 grader. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord och klä en pajform. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajdegen i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
4.
Vispa äggen lite lätt. Rör ihop med mjölk, grädde, ost, salt och svartpeppar. Fördela löken i pajformen och häll sedan över äggblandningen. Grädda i mitten av ugnen i 30 – 40 minuter.
5.
Vid servering, garnera pajen generöst med finhackade färska örter.
3 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör
¼ tsk salt
2 msk kallt vatten
4 gula lökar
3 msk smör
1 tsk strösocker
1 tsk torkad timjan
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 dl riven vällagrad prästost
¾ tsk salt
½ krm svartpeppar
ca 1 dl blandade örter (t.ex persilja, körvel, dill, basilika, timjan)