back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Paj med karamelliserad lök och färska örter

  • 6-8 bitar

Det kan aldrig gå fel med paj. Och just denna med karamelliserad lök och färska örter är en riktig höjdare. Förutom att den passar utmärkt till påsk – så är den också bra att ha i kylen som snabb lunch för alla oss som jobbar hemma.

Den karamelliserade löken tar lite tid att göra men är värd varenda sekund – och är rasande god i denna paj.

Hur

Gör så här

1.

Börja med att göra pajdegen. Kör mjöl, smör och salt i en matberedare tills degen börjar smula sig. Tillsätt vatten och kör ytterligare 10-20 sekunder till en smidig deg. Kör inte för länge. Låt degen vila i kylskåpet i ca 30 minuter.

2.

Skala och skiva löken tunt. Smält smöret i en stekpanna och stek löken på svag värme i ca 30 minuter. Rör om ett par gånger. Stek löken tills den är helt genomskinlig och mjuk. Tillsätt socker och timjan och fortsätt stek på låg värme i ytterligare 30 minuter. Låt svalna.

3.

Värm ugnen till 175 grader. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord och klä en pajform. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajdegen i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

4.

Vispa äggen lite lätt. Rör ihop med mjölk, grädde, ost, salt och svartpeppar. Fördela löken i pajformen och häll sedan över äggblandningen. Grädda i mitten av ugnen i 30 – 40 minuter.

5.

Vid servering, garnera pajen generöst med finhackade färska örter.

Ingredienser

Pajdeg

3 dl vetemjöl

125 g kylskåpskallt smör

¼ tsk salt

2 msk kallt vatten

Fyllning

4 gula lökar

3 msk smör

1 tsk strösocker

1 tsk torkad timjan

4 ägg

3 dl mjölk

1 dl vispgrädde

2 dl riven vällagrad prästost

¾ tsk salt

½ krm svartpeppar

ca 1 dl blandade örter (t.ex persilja, körvel, dill, basilika, timjan)