ANNONS

Paj med karamelliserad lök och färska örter

/

Det kan aldrig gå fel med paj. Och just denna med karamelliserad lök och färska örter är en riktig höjdare. Förutom att den passar utmärkt till påsk – så är den också bra att ha i kylen som snabb lunch för alla oss som jobbar hemma.

Paj med karamelliserad lök och färska örter på vitt träbord med hand som lägger på örter

Magnus Skoglöf

Paj med karamelliserad lök och färska örter

Den karamelliserade löken tar lite tid att göra men är värd varenda sekund – och är rasande god i denna paj.

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör
¼ tsk salt
2 msk kallt vatten

Fyllning
4 gula lökar
3 msk smör
1 tsk strösocker
1 tsk torkad timjan

4 ägg
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 dl riven vällagrad prästost
¾ tsk salt
½ krm svartpeppar
ca 1 dl blandade örter, t ex persilja, körvel, dill, basilika, timjan

Börja med att göra pajdegen. Kör mjöl, smör och salt i en matberedare tills degen börjar smula sig. Tillsätt vatten och kör ytterligare 10-20 sekunder till en smidig deg. Kör inte för länge. Låt degen vila i kylskåpet i ca 30 minuter.Skala och skiva löken tunt. Smält smöret i en stekpanna och stek löken på svag värme i ca 30 minuter.

Rör om ett par gånger. Stek löken tills den är helt genomskinlig och mjuk. Tillsätt socker och timjan och fortsätt stek på låg värme i ytterligare 30 minuter. Låt svalna.

Värm ugnen till 175 grader. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord och klä en pajform. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajdegen i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Vispa äggen lite lätt. Rör ihop med mjölk, grädde, ost, salt och svartpeppar.  Fördela löken i pajformen och häll sedan över äggblandningen.  Grädda i mitten av ugnen i 30 – 40 minuter.

Vid servering, garnera pajen generöst med finhackade färska örter.

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Följ oss på Instagram!

@systrarnaeisenman
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00