back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Bön- och majs­­enchiladas med spicy mango- och lime­sås

  • 2-4 portioner

Enchiladas är en mexikansk rätt där man fyller tortillabröd med en röra på bönor, kyckling eller kött, som man sedan toppar med ost och gratinerar tills osten smälter och blir härligt krämigt! Så himla gott tillsammans med avokado, picklad rödlök, tomater och vår grymt goda spicy mango- och limesås.

Hur

Gör så här

1.

Börja med att göra mangosåsen. Kör alla ingredienser föutom fisksåsen i en matberedare eller med mixerstav till en slät sås. Värm i en kastrull och låt puttra i ca 10 minuter. Tillsätt fisksåsen. Smaka av med salt och eventuellt mer srirachasås ifall ni vill ha såsen lite mer spicy. Låt kallna helt.

2.

Värm ugnen till 225 grader. Smörj en ugnsform.

3.

Skala och finhacka schallotenlök och vitlök. Fräs i olivolja i några minuter. Rör i bönor, majs, tacokrydda och vatten. Rör om och låt stekas i några minuter till den är genomvarm.

4.

Fyll en tortilla med ca 1/4 av bön- och majsröran och rulla ihop. Lägg i ugnsformen med skarven neråt. Gör likadant med resten av tortillabröden.

5.

Strö över osten. Gratinera i ugnen i ca 10 minuter, eller tills osten har smält.

6.

Ringla över gräddfil och toppa med avokado, tomater, picklad rödlök och lite av mango- och limesåsen. Servera resten vid sidan om.

7.

Garnera med färsk koriander och servera med limeklyftor.

Ingredienser

Ingredienser

4 tortillabröd

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

1 burk á 380 g, avsköljda kidneybönor

1 burk á 340 g majskorn

3 msk tacokrydda

5 msk vatten

salt och svartpeppar

1 1/2 – 2 dl riven ost

Mango- och limesås med sriracha

200 g mango

2 msk färskpressad lime

2-3 tsk srirachasås

2 tsk riven färsk ingefära

2 tsk strösocker

2 tsk risvinsvinäger

1 tsk fisksås

Till servering

ca 1 dl gräddfil

2 avokado, i kuber

10 körsbärstomater, i klyftor

picklad rödlök

sallad

limeklyftor till servering

färsk koriander till garnering