ANNONS

Shrubs! Frukt- och vinägerdryck

/

Under tiden som vi jobbade med vår bok Från Grunden upptäckte jag (Monica) en dryck – som jag blev så förvånad över att det inte hade slagit här i Sverige. För det är tydligen ”the latest rave” på andra sidan Atlanten. En vän från USA var här på besök och när jag berättade att jag jobbade på en bok om att laga mat från grunden utbrast han ”You MUST include shrub recipes. EVERYONE is drinking shrubs in the States”.  Jag nickade ivrigt på huvudet och låtsades som om jag visste precis vad han pratade om. Men kunde inte för mitt liv förstår varför man skulle vilja dricka en buske?? För det är ju det som en ”shrub” är. Trodde jag. Men tydligen är det även något annat. Någonting helt fantastiskt gott. Som har ingenting med buskar att göra.

Shrub är nämligen också en sirap som görs på frukt, socker och vinäger. Den har sitt ursprung i 1600-talets England där man använde vinäger för att konservera frukt. I de brittiskt koloniserade delarna av Amerika utvecklade man sedan receptet genom att sila bort frukten och tillsätta socker. Den sötsura sirapen använde man till att smaksätta kolsyrat vatten och drinkar.

Dryckens popularitet dalade i samband med kylskåpets inträde i hushållen, men den fick en renässans i början på 2000-talet, framför allt serverades den i barer och på restauranger. Ordet »shrub« har sitt ursprung i arabiskans sharab som betyder »att dricka«. Traditionellt består grundreceptet av lika delar frukt, socker och vinäger, men här väljer vi att öka mängden frukt och minska mängden vinäger. Det finns helt enkelt inga regler utan man får smaka sig fram till en balans mellan sötma och syra som man gillar.

Det finns också olika metoder för att göra shrub. En går ut på att man kokar upp ingredienserna, men vi tycker att frukten förlorar sin fräschör vid kokningen. Därför låter vi frukt och socker marinera i några dagar innan vi silar bort frukten och blandar med vinägern.

TIPS OCH GODA RÅD

Det vanligaste är att använda fruktig äppelcidervinäger, men prova gärna andra vinägersorter. Vitvins- och champagnevinäger har en frisk men något skarpare smak, medan rödvinsvinägerns djupare och lenare smak passar bra till exempelvis röda bär. Balsamvinägern med sin mustiga karaktär används inte så ofta, även om den fungerar utmärkt tillsammans med jordgubbar, körsbär och persika. Blanda gärna balsamvinäger och annan vinäger. Vit balsamvinäger är lättare att matcha med olika frukter för den är något lättare och sötare. Prova även andra vinägersorter än de vi nämner här.

När det gäller sockret är strösocker vanligast. Det ger en ren smak, löser sig lätt och påverkar inte färgen, ändå kan det vara av intresse att prova även andra sorter, till exempel råsocker eller muscovadosocker.

Välj frukt efter säsong och se till att den är väl rengjord. Övermogen frukt fungerar utmärkt, så länge den inte är möglig. Blanda gärna olika frukter eller ta med en grönsak. Morot, betor och palsternacka ger en något jordig smak medan lite chili lägger till hetta. Prova även att smaksätta med färska örter (även de ska vara sköljda och väl rengjorda) och torkade kryddor.

Låt gärna shruben stå till sig i minst 1 vecka i kylen. Då kommer smakerna att mogna och bilda en harmonisk helhet.

Behållaren som drycken förvaras i ska vara steriliserad.

Foto: Helén Pe

Shrub grundrecept
mängd: ca 5 dl

Experimentera gärna med olika smaksättningar och smakkombinationer. Blanda örter eller kryddor med vinägern och låt dra tillsammans med frukten och sockret. Sila bort kryddorna eller örterna innan vinägern blandas med fruktsirapen. Smaksättningarna (efter receptet) är våra favoritkombinationer, men tveka inte inför att prova dig fram till din egen favorit.

ca 500 g frukt och/eller bär
ca 2 dl strösocker
1 – 2 dl vinäger

Skär större frukt i mindre bitar och kärna eventuellt ur frukten. Blanda den med socker i en bunke, täck med plastfolie och låt stå i kylen i 1 – 3 dagar. Rör om då och då. Sila frukten genom en finmaskig sil. Tillsätt vinäger och blanda. Häll upp i en väl rengjord flaska eller burk. Sätt på lock och förvara i kylen i minst 1 vecka.

För att servera, blanda med kolsyrat vatten eller använd som smaksättare i en cocktail.

Förslag på smaksättningar
Hallon och stjärnanis · Björnbär och lavendel · Ananas, limeskal och mynta · Persika och ingefära · Tranbär och kanel · Kiwi, citronskal och citronmeliss · Jordgubbar, rabarber och vanilj

Receptet kommer från vår bok
Laga mat från grunden med systrarna Eisenman

2
8

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00