Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform med löstagbar botten.
En fantastiskt god körsbärskaka med cream cheese och lemon curd.
1.
Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform med löstagbar botten.
2.
Gör en smuldeg genom att blanda smör, vetemjöl, socker och vaniljsocker i en matberedare eller för hand. Lägg 2 ½ dl av smuldegen åt sidan.
3.
Blanda ner ägg, gräddfil, bakpulver och bikarbonat med resten av smuldegen. Rör ihop till en kraftig smet och bred ut den i formen. Dra försiktigt upp lite smet mot kanten av formen. Klicka ut lemon curden i formen.
4.
Rör ihop cream cheese, ägg, socker och citronskal till fyllningen och häll ner i formen. Lägg i körsbären och strö över resten av smuldegen. Grädda kakan i ca 45 minuter. Täck med folie mot slutet om den börjar få för mycket färg. Låt kakan svalna i formen.
5.
Toppa eventuellt med mer körsbär strax innan servering om så önskas.
1.
Ett fiffigt och enkelt sätt att kärna ur körsbär är att lägga körsbäret på toppen av en flaska, tryck sedan ner en ätpinne i körsbäret så att kärnan åker ner i flaskan.
150 g smör
5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
2 dl gräddfil
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
200 g cream cheese
1 ägg
1/2 dl strösocker
finrivet skal från 1/2 citron
ca 1/2 dl lemon curd
2 dl körsbär eller bigarråer, urkärnade