ANNONS

Potatis- och purjosoppa med limeblad

/

Måndag! Vi älskar faktiskt måndagar. En hel vecka att uträtta allt man inte hann göra klart veckan innan. Denna måndag är vi särskilt glada då vi vaknar till en klarblåhimmel och strålande sol. Och minusgrader – vilket vi tycker är härligt!  Med kylan blir man extra sugen på en värmande soppa dom denna krämiga potatis- och purjolökssoppa med smak från varmare breddgrader, nämligen limeblad!

Potatis- och purjosoppa med limeblad


Potatis- och purjosoppa med
limeblad

Limeblad hittar man i asiatiska butiker och i välsorterade mataffärer.  Det går bra att använda frysta – dock kan man strunta i de som är torkade då de smakar ingenting….

4 portioner

ca 500 g potatis
2 purjolökar
2 msk smör
1 1/4 liter grönsaksbuljong (eller hönsbuljong)
3–4 limeblad
ca 1 dl crème fraîche
salt och peppar

Skala och skär potatisen i bitar. Skölj och skiva purjolöken.

Stek purjolöken och potatisen i smör i en kastrull i några minuter över låg värme. Tillsätt buljong och limeblad och låt puttra i ca 20 minuter eller tills potatisen är mjuk. Ta bort limebladen och kör soppan i matberedare eller använd stavmixer – men den ska inte vara helt slät. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt crème fraîche. Låt koka upp. Späd med lite buljong om så önskas. Smaka av med salt och peppar.

Tips! För en ännu mer asiatisk touch, byt ut crème fraîche mot kokosmjölk.

.

0
3

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00