ANNONS

Indiskt naanbröd

/

Naan är ett indiskt bröd som påminner om vårt mjuka tunnbröd men det är något tjockare. Traditionellt bakas brödet i en speciell lerugn, men det går lika bra att grädda det i en stekpanna eller i en vanlig ugn. Här är ett superenkelt recept som ger fantastiskt goda naanbröd. Vi brukar baka dem när vi ska äta indiskt – barnen använder brödet istället för bestick för att skopa upp de goda såserna. Men det går förstås även bra att äta till vilken mat som helt – eller varför inte som en vanlig macka med pålägg! Matstylist Monica Eisenman

Indiskt naan bröd penslade med smör
Naanbröd
ca 6 bröd

25 g färsk jäst (½ paket)
1 ½ dl mjölk, 3 %
2 tsk strösocker
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 msk matolja
1 ½ dl naturell yoghurt
1 lättvispat ägg
450 g vetemjöl special (ca 7 ½ dl)
smält smör eller ghee till pensling

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av mjölken i bunken och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av mjölken och socker, salt, bakpulver, olja, yoghurt och ägg. Blanda i nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt resten av mjölet om det behövs. Lägg degen i en oljad bunke och låt jäsa övertäckt i cirka 1 timme.

Sätt ugnen på högsta värmen och grill (om du ska grädda bröden i ugnen istället för att steka dem). Ställ in en plåt i ugnen. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i sex bitar. Forma till runda bollar och kavla sedan ut till tunna, ovala kakor, cirka 20 cm långa. Ta ut plåten ur ugnen och lägg på ett bakplåtspapper. Lägg bröden på den varma plåten, ställ tillbaks in i ugnen och grädda i cirka 8 minuter. Eller stek bröden, ett i taget, i en varm stekpanna, i cirka 3 minuter på varje sida eller tills det är genomgräddat. Pensla smält smör eller ghee  på de varma bröden. Naanbröd är godast nygräddade.

Tips! Tryck ner finhackad vitlök och/eller nigellafrön på ena sidan av degen innan den gräddas. Prova även att strö finhackad färsk mynta eller koriander över det gräddade naanbrödet.

Servera gärna brödet till:

Rödcurrygryta med blomkål, potatis, spenat och jordnötter

Chicken Tikka Masala

Indisk linsgryta med kokosmjölk, sötpotatis och spenat

Curry med blomkål, sötpotatis, mangochutney och spenat

Sötpotatissoppa med curry, grönkål och cashewnötter

0
3

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00