ANNONS

Kryddiga köttbullar med pistagenötter, russin och tranbär

/

Har du tröttnat på de klassiska svenska köttbullarna? Då tycker vi att ni ska testa dessa mellanöstern-inspirerade köttbullar som vi har smaksatt med massor av härliga kryddor samt pistagenötter, torkade tranbär och sultanrussin. Gör du dem redan idag kan du styckfrysa köttbullarna innan du steker dem. Det går också bra förstås att göra klart dem helt och hållet, förvara dem i kylen och sen värma på innan de ska serveras på julafton. Hoppas ni får en en riktig skön 4:e Advent.

Kryddiga köttbullar med pistagenötter, russin och tranbär i en gjutjärnspanna

Foto: Ulrika Ekblomwww.ulrikaekblom.se

Kryddiga köttbullar med pistagenötter, russin och tranbär
30 – 50 köttbullar (beroende på storlek….)

1 kg köttfärs
1 gul lök
1 msk rapsolja

2 dl vispgrädde
2 ägg
2
dl ströbröd
100 g skalade pistagenötter, grovhackade

50 g torkade tranbär
50 g sultanrussin (gula russin)
3 tsk harissa
1 tsk malen kanel

1 tsk malen koriander
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen spiskummin
¼ tsk malen nejlika
½ tsk svartpeppar
2 tsk salt
100 g smör till stekning

Skala och finhacka löken. Stek den i rapsolja i en stekpanna i några minuter. Låt svalna.

Blanda grädde, ägg och ströbröd och låt svälla i ca 5 minuter. Rör ner lök, nötter, russin, kryddor samt salt och peppar. Tillsätt köttfärsen och blanda ordentligt.  Stek gärna lite av färsen, smaka av och tillsätt eventuellt mer salt om så önskas. Rulla färsen till bollar med blöta händer.

Smält smör i en stekpanna. Lägg ner köttbullar (i omgångar) och stek över hög värme tills de får en fin yta runtom. Sänk sedan värmen och stek tills köttbullarna är genomstekta.

Ett litet tips! Får du några köttbullar över så frys in dem och servera dem sedan i denna goda tomatsås: Marockanska köttbullar

0
1

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00