ANNONS

BETALT ANNONSSAMARBETE MED Switzerland Cheese Markering Nordics

3-rätters nyårsmiddag á la Gruyère AOP

/

Ni har säkert sett här på bloggen och på vår Insta att vi har fått möjligheten att göra ett roligt samarbete med osten Gruyère AOP– en fantastiskt god ost som vi länge gillat, men egentligen inte haft så mycket kunskap om. Därför blev vi extra glada när vi fick åka till Schweiz och spendera några intensiva, men mycket roliga dagar i augusti och lära oss ALLT om Gruyère AOP. Vi besökte bondgårdarna och pratade med bönderna, som producerar mjölken som används för att tillverka ostarna. Visste ni att mjölken, som ostmejeriet använder, ej får komma från en gård som ligger längre bort än 2 mil från ostmejeriet? En tidig morgon åkte vi till ostmejeriet Mézières och såg på när mjölkbönderna levererande sin mjölk, allt från 40 liter till 400 liter, och hur ostmästaren Nicola personligen stod och tog emot dem och småpratade lite med var och en. Det var otroligt häftigt att se den personliga kontakten mellan de två – som gav oss en förståelse för hur även den delen är viktigt i hela processen. Två gånger per dag, morgon och kväll, 365 dagar om året levererar bönderna sin mjölk till ostmejeriet. Ingen 5-veckors semester där inte! : )

Sedan fick vi se hur osten ystades inne i ostmejeriet. Där fick vi möjlighet att följa med Nicola och ställa en massa frågor, som han glatt svarade på. Därefter åkte vi till den största källaren i området och vandrade genom de långa gångarna där Gruyère-hjulen lagras under en period av allt från 8 månader till 12 månader innan den skickas ut världen över.

Recept på 3-rätters nyårsmeny med Gruyére AOP

Hela processen av Gruyère-tillverkningen är verkligen ett gediget hantverk, med en lång historia. Ända sedan 1115 har den tillverkats på samma sätt där man använde samma noggrant definierade metoder som mjölkproducenterna, osttillverkarna och återförsäljare undantagslöst måste följa ännu idag. Vi gillar dessutom att mjölkkossornas enda näring kommer från naturligt foder och att inga onaturliga tillsatser används i tillverkningen.

För att inte tala om smaken! Gruyère AOP har en sådan fin balans av sötma och sälta. Den är fantastisk att njutas av precis som den är, men även för att tillföra och höja smaken som ingrediens i många maträtter. För att läsa mer om Gruyère AOP– kika in här!

Som en del av vårt samarbete fick vi det roliga uppdraget att skapa en 3-rätters nyårsmiddag där vi använder Gruyère i alla tre rätter! Självklart blev vi väldigt inspirerade från vår resa. Så redan på plats började vi spåna på idéer om hur man kan använda osten i olika rätter.

Vi älskar blinis med smetana, löjrom och rödlök, och tänkte – varför inte framhäva och höja smaken genom att tillsätta Gruyère i blini-smeten. Och vad vill man helst äta på nyårsafton? Hummer förstås! Så då skapade vi en lyxig champagnesås där vi blandar i lite Gruyère, som serveras till den grillade hummern. Största utmaningen trodde vi skulle vara att hitta på en dessert. Men när vi var i Gruyère, fick vi prova på ”Malakoff” – friterade ostbollar. Så otroligt goda med den krispiga ytan och smälta osten inuti! Här har vi gjort den lite mer ”dessert-vänlig” och dessutom valt att servera den med våra klassiska svenska bär – hjortron. Vilken lyckad smakkombination! Hoppas ni gillar nyårsmenyn lika mycket som vi.

Blinis med Gruyére AOP i 3-rätters nyårsmeny

Blinier med Gruyère AOP, smetana, löjrom, rödlök och Gruyèreflarn
12 stycken

1/8 paket färsk jäst (ca 6 g)
1 1/2 dl mjölk
1 ägg, delad
1 dl bovetemjöl
1/2 dl vetemjöl
¼ tsk salt
75 g Gruyère AOP, riven
25 g smör, smält och avsvalnat
smör till stekning

1 dl smetana
ca 75 g löjrom eller stenbitsrom
1⁄2 dl finhackad rödlök
dillvippor

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme, 37 grader, och rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och vispa ner äggulan.

Blanda bovetemjöl, vetemjöl och salt. Blanda ner mjölet och 50 g Gruyère-ost i mjölk- och äggblandningen och vispa till en jämn smet. Låt smeten jäsa under bakduk i cirka 1 timme.

Värm ugnen till 175 grader. Lägg resterande riven Gruyère i en hög på bakplåtspapper på en bakplåt. Platta till osten något och ställ in i ugnen i ca 8 minuter tills osten har smält och börjar bli gyllene. Ta ut ur ugnen och låt svalna så att osten stelnar. Bryt sedan i 12 bitar.

Vispa äggvitan till ett fast skum. Blanda smöret med den jästa smeten. Vänd försiktigt ner äggvitan. Smält lite smör i en plättpanna alternativ stekpanna. Klicka ner smeten och stek gyllenbrun på båda sidor.

Vid servering, lägg en klick smetana, lite rom, rödlök och ett Gruyèreflarn på varje blini. Garnera med dill.

Recept på hummer med champagnesås i 3-rätters nyårsmeny med Gruyére AOP av Systrarna Eisenman

Grillad hummer med Gruyère AOP- och champagnesås
2 – 4 portioner

2 kokta hummer

1 schalottenlök, finhackad
1 msk smör
1 dl vitt vin
4 dl fiskbuljong
2 1/2 dl vispgrädde
50 g Gruyère AOP
1 tsk färskpressad citronsaft

1/2 dl champagne eller mousserande vitt vin
salt och vitpeppar
persilja till garnering

Klyv hummern på längden. Pensla lite olivolja på köttsidan.

Fräs löken i smör tills den mjuknar utan att ta färg. Häll på vin och buljong och låt sjuda tills vätskan har reducerats till hälften. Sila bort löken, tillsätt 2 dl grädde och låt sjuda i ca 10 minuter. Tillsätt Gruyère och citronsaft och rör tills osten har smält. Smaka av med salt och peppar. Håll såsen varm.

Vispa resten av grädden.

Grilla hummern på köttsidan i några minuter tills den får lite färg.

Vänd ner den vispade grädden i såsen och rör i champagne. Servera såsen direkt med hummern.

Friterade ostbollar med Gruyére med hjortron

Friterad Gruyère AOP med hjortronmylta
4 – 6 portioner

250 g Gruyère AOP, finriven
1 ½ msk vetemjöl
1 ägg
en nypa salt
ca 1 liter frityrolja

250 g hjortron
½ – 1 dl strösocker
en skvätt hjortronlikör (kan uteslutas)

Blanda ihop hjortron, socker och eventuellt likör. Låt stå i ca 10 minuter tills sockret har lösts upp. Rör om några gånger.

Blanda ost, vetemjöl, ägg och salt. Ställ kallt i ca 30 minuter. Rulla smeten till bollar och platta sedan till dem lite. Värm oljan till ca 180 grader. Fritera några ost-puckar åt gången tills de blir gyllenbruna, 5-6 minuter. Låt rinna av på hushållspapper. Servera direkt med hjortronmyltan.

För ännu fler härliga recept med Gruyère – kika in här!

scm_Logo_mit_Text_DE_CH

0
3

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00