Saffranskaka med smörkräm

Där jag bor finns ett bageri med en fantastisk god kaka som är fylld med smörkräm. Konsistensen på kakan är en blandning mellan vetebröd och mjuk kaka. Jag frågade bagaren efter receptet vilket han vägrade (förståligt nog) att dela med sig utav. Jag förklarade för honom att om jag fick receptet så skulle jag hålla den hemlig – annars skulle jag lista ut receptet själv och sen sprida den för hela Sverige. Resultatet ser ni här. Jag har alltså själv fått lista ut receptet. Efter mycket om och men kom jag fram till att kakan är en ”vallonbulle” – vilket innebär att den bakas med både jäst och bakpulver. Här har jag gjort en ”julvariant” av kakan genom att tillsätta saffran. Ska jag vara helt ärlig så har jag inte lyckats baka kakan så att den är 100 % lik den på bageriet – men ändå lyckats tillräcklig – då denna är riktig god… Hoppas ni får en härlig 3:e adventshelg. /Monica

Saffranskaka med vaniljkräm på träbord, med granris och små julklappar

Saffranskaka med vaniljkräm på träbord, med granris och små julklappar
Saffranskaka med smörkräm
10 – 12 bitar

1 pkt saffran
2 msk sprit, t ex vodka eller rom
1 dl mjölk
25 g jäst (1/2 pkt)
1 ägg
½ dl strösocker
ca 6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
100 g smör

Smörkräm
125 g smör, rumsvarmt
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

ägg till pensling
mandelspån till garnering
florsocker till garnering

Klä en rund bakform med löstagbar botten med bakplåtspapper.’

Börja med att låta saffran ”marinera” i spriten en liten stund i en bunke. Vill man inte använda sprit kan man lägga den direkt i mjölken. Häll ner mjölk, jäst, ägg, socker, mjöl, bakpulver och salt i bunken. Hyvla ner smöret. Blanda till en smidig deg. Platta ut degen till en rundel och lägg i botten på formen. Tryck ut degen så den täcker hela botten. Täck formen med lite plastfolie och låt degen jäsa till dubbel storlek, 2 –  3 timmar.

Under tiden, blanda smör, florsocker och strösocker. Fyll en sprits med tyll (med stort hål).

Värm ugnen till 200 grader.

Pensla degen med vispat ägg. Klipp små snittar i degen, tryck ner spritsen i hålen och fyll med smörkräm. (Var försiktigt så du inte trycker ner tyllen hela vägen till botten). Strö över mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 – 35 minuter. Lägg lite folie över kakan efter ca 15 minuter, eller när den börjar få färg.  Låt svalna på ett galler. Pudra över florsocker.

 

  1. Carina skriver:

    Åh! Är det inte Bageriets goda kaka? Den är magiskt god. Måste verkligen prova ditt recept. Har du provat deras bullar med vaniljkräm och hallon i? De är så goda.

    Kram och ha en fin tredje advent

    1. Förlåt sent svar. Det stämmer att det är deras kaka jag har försökt att återskapa. Men jag tror att jag har hittat ett recept som är ännu mer lik deras. : ) Har ej provat de bullar du nämner – men ska nu göra det. : ) God fortsättning!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..