Godaste saffransbullar fyllda med vaniljkräm

Snart är det Lucia – så sista varianten av vår grymma grundrecept på saftigaste och godaste saffransbullen kommer här. Denna gång fyller vi bullarna med vaniljkräm. Jepp. Du läste rätt. Vaniljkräm + saffransbulle. Smakar lika ljuvligt som det låter.

Saffransbullar fyllda med vaniljkräm på en marmorskiva och träskärbräda omringad av granris och kottar

Foto: Fredrik Persson

Saffransbulle fylld med vaniljkräm
20 – 25 st

1 sats deg till lussekatter
ca 100 g smör och strösocker till garnering

Vaniljkräm
5 dl mjölk
1 vaniljstång
1 1/2 dl strösocker
7 äggulor
3 msk maizena
50 g smör

Följ receptet på lussekatter fram tills att degen har fått jäsa första gången.

Under tid, gör vaniljkrämen. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ner i kastrullen med mjölken. Lägg även ner själva stången. Värm mjölken tills den börjar sjuda. Stäng av värmen och låt stå och dra i ca 1o minuter. Vispa ihop socker, ägg och maizena. Vispa ner i mjölken. Värm till första bubblan syns. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner smöret. När krämen har svalnat, plocka bort vaniljstången.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 20 – 25 delar. Rulla ut varje del till en bulle och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 30 minuter under bakduk. Värm under tiden ugnen till 225 grader. Fyll vaniljkrämen i en spritspåse och fyll varje bulle med lite vaniljkräm. Grädda bullarna gyllene, i cirka 8 – 10 minuter och låt sedan svalna något. Pensla dem sedan med smält smör och rulla dem i strösocker, utan att det hamnar socker på vaniljkrämen. Låt svalna på ett galler.

Övriga varianter på saffransbullar hittar ni här – alla baserat på vårt grundrecept:

Saftiga och goda saffrans-sockerkringlor

Saftiga saffransbullar med vanilj

  1. Jill skriver:

    Bullarna ser magiska ut och jag ska försöka mig på dessa till helgen.
    För mig som aldrig bakat en bulle (knappt) undrar hur man får i vaniljkrämen i bullen. Det står att man ska rulla den till en bulle och sedan spritsa ner krämen. Menar ni att man gör ett hål i bullen och fyller? Krämen håller sig alltså på plats? 😅
    Tacksam för svar.

    1. Hej!

      Förlåt, vi borde vara tydligare. Man ska använda en sprits med tyll – då kan man trycka ner den i bullen och spritsa in fyllningen i bullen. Om du inte har en tyll kan du göra så att du plattar till varje degbit till en rundel, lägger en klick kräm i mitten, viker upp kanterna och nyper till så att du får ett litet paket. Lägg bullen med skarven nedåt på plåten. Lycka till! Hoppas du tycker att de blir goda. : )

  2. ida skriver:

    500 dl mjölk är väl att ta i….

    1. Hej Ida, ja det har du alldeles rätt i! Tack för att du har uppmärksammat oss att tryckfelsnisse har varit framme. Vi har nu ändrat det. Med vänlig hälsning, Lisa

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..