Denna orientaliska linssoppa kommer från vår bok Soppor, bröd och röror  – och är  den mest populära soppan i hela boken.  Eftersom boken är rätt gammal och bilderna känns lite utdaterade så har vi plåtat om den. Blir inte avskräckt av den långa ingredienslistan – den är superlätt att laga samt otroligt smakrik och mättande. I slutet av inlägget hittar ni fler goda recept med linser!

Orientalisk linssoppa i en gjutjärnsgryta på ett rustikt träbord med gamla och slitna silverskedar och mörkgrön linneservett

Orientalisk linssoppa i en gjutjärnsgryta på ett rustikt träbord med en rustik träslev och mörkgrön linneservett
Orientalisk linssoppa
4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 2 msk raps- eller solrosolja
1 tsk stött spiskummin
1 tsk kanel
1/2 tsk cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
2 dl röda linser
1 liter höns- eller grönsaksbuljong
1 burk krossade tomater à 400 g
2 msk tomatpuré
1 morot
1 röd paprika
1 gul paprika
2 selleristjälkar
salt och peppar
3 msk hackad persilja
gräddfil eller crème fraiche till servering

Skala, hacka och fräs löken i oljan i en kastrull i några minuter. Rör i kryddorna. Skölj linserna och lägg ner dem i kastrullen. Häll på buljong, krossade tomater och tomatpuré. Låt puttra i ca 10 minuter.

Skala och skär moroten i tärningar. Skär även paprika och selleri i tärningar. Rör ner grönsakerna i soppan och låt puttra i ytterligare 10 minuter eller tills linserna är mjuka. Tillsätt mer buljong ifall det behövs. Smaka av med salt och peppar. Garnera med persilja och servera med gräddfil eller crème fraiche.

Gillar ni linser? Kika då in på dessa recept:

Lins- och auberginegryta med granatäpple

Lasagne med röda linser

Indisk linsgryta med kokosmjölk, sötpotatis och spenat

Orientalisk linsgryta med merquez och persiljebulgur

Kamutvete med grillad halloumi, babyspenat, granatäpple och hummus på linser

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..