Blanda långfil och socker. Rör tills sockret har löst sig. Tillsätt grädden
För oss är doften och smaken av svartvinbär våra första minnen av Sverige (vi är födda och till stor del uppväxta i USA).
Vi minns när vi hälsade på vår mormor i Järvsö på somrarna och hon brukade alltid koka stora mängder saft och sylt. Vi minns också med värme när vi varje morgon satt på farstukvisten i sommarstugan och åt långfil med hemgjord svartvinbärssylt. Det var så fantastiskt gott.
Receptet som vi delar med oss av idag – glass på svartvinbär och långfil – är inspirerat av just dessa ljuvliga minnen.
1.
Blanda långfil och socker. Rör tills sockret har löst sig. Tillsätt grädden
2.
Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om ungefär var tjugonde minut under ca 3 timmar. När glassen är nästan klar brer man ut hälften av den i en form och sedan brer man hälften av sylten ovanpå. Gör ytterligare ett lager med resten av glassen och sylten. Ställ tillbaka formen i frysen i minst 1 timme.
1.
Blanda långfil och socker. Rör tills sockret har löst sig. Tillsätt grädden
2.
När glassen är nästan klar brer man ut hälften av den i en form och brer sedan ut hälften av sylten ovanpå. Gör ytterligare ett lager med resten av glassen och sylten. Ställ tillbaka formen i frysen och låt stå i ca 1 timme
5 dl långfil
1 1/2–2 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1–2 dl svartvinbärssylt