ANNONS

10 snabba och nyttiga mellanmål till barnen

/

Sommarlov och glass i stora lass! Så ska det vara på sommaren! Men ibland känns det som barnens huvudsakliga diet under sommaren består av just glass, snabbmat, bullar och kakor! Vardagsrutinerna brukar onekligen fallera. Då är det bra att ha några goda och näringsrika mellanmål mellan alla godsaker och när hungern plötsligt faller på. Idag tipsar vi om 10 snabba och nyttiga mellanmål!

 

10 SNABBA OCH NYTTIGA MELLANMÅL

Fruktsmoothie
Välj valfri frukt, frusen eller färsk (jordgubb, blåbär, hallon & mango är våra barns favoriter) och kör i en mixer tillsammans med banan och vaniljyoghurt. (Arla har kommit med en ny vaniljyoghurt med mindre socker.) Perfekt som frukost eller mellanmål!

Blåbärssmoothie2

.

Trail Mix – bladning på nötter, torkade frukter & bär & frön
Välj dina favoriter och blanda! Både nötter och frön är fulla av nyttiga fetter och bra protein som mättar. Supersnabbt att förbereda – söt och salt är alltid en fantastisk god smakkombination som går hem hos alla! Perfekt för den långa bilresan, då alla får en varsin påse och kan hållas sysselsatta! Också superlätt att alltid ha med sig i väskan för att snabbt kunna tillfredsställa hungriga barn, och vuxna.

Trail mix

.


Hemgjord isglass

Det är bara att puréa valfri frukt eller bär (tillsätt eventuellt lite juice för lösare konsistens) och häll upp i formar.  Smakvariationerna är oändliga. Vill man ha en ”regnbågsglass” får man helt enkelt vänta en stund medan varje smak stelnar i frysen innan man fyller på med en ny smak.  Prova även att smaksätta med t ex kanel, kardemumma, vanilj, mynta etc..

Nu för tiden finns det en uppsjö av olika islgassformar som man kan köpa. Vill man göra lite mindre storlek på isglassarna kan man helt enkelt använda små plast snapsglas och grillpinnar. (Skär bort den vassa toppen.)

glass

.


Grönsaksstavar med örtdip

Perfekt sätt att få barnen att äta grönsaker. Färgglatt, knaprigt och framförallt gott och nyttigt! Blanda gräddfil med örtsalt och färska örter. Är barnen lite känsliga för de gröna örtprickar, kör endast örtsalt. Vi brukar alltid servera barnen dessa när de är vrålhungriga innan middagar. Vi lovar – tallriken kommer vara tom innan ni hinner ens blinka! Dessutom är det perfekt att preppa en massa på en gång. Lägg i en försluten burk och kyl, så har ni till flera dagar framöver.

gronsaker

Edamamebönor med flingsalt

En supersnabb och nyttig mellanmål eller tilltugg innan maten!
Håller barnen lite sysselsatta också om tålamodet tryter innan middagen. Tillaga enligt instruktioner på förpackningen.

SONY DSC

.

Nyttiga chokladbollar med dadlar, nötsmör och kokos
Byt ut smöret och sockret i de klassiska chokladbollar med dadlar och kokosfett – barnen kommer inte märka skillnaden!!  HÄR hittar ni receptet!

chokladboll2


Banan- och blåbärsplättar med kokos
Tillsätt mosad banan, kanske lite blåbär och kokosflingor i smeten. Byt ut hälften av vetemjölet för grahamsmjöl så får man lite mer fiberrika plättar. Stek plättarna i kokosfett istället för smör! Kalla plättar är så goda att mumsa i sig som mellis när hungern slår snabbt till.


  • Frusen jordgubbsyoghurtglass
    En favorit hos vår barn – en sorts yoghurtglass! Mixa jordgubbar och turkiskt eller grekiskt yoghurt slät. Lägg i en burk med lock och frys. Voila! Nyttig och supergod glass. Och ett mellanmål de kan göra själva (med uppsikt för de små som använder mixer eller mixerstav.) Mums!


Keso, frukt, nötter, kokos och lönnsirap
Garnera naturell keso med favoriterna – rostade kokosflingor, nötter och torkad eller färsk frukt. Ringla ev över lite lönnsirap eller flytande honung.


Macka med jordnötssmör och banan
Kex eller bröd med lite osötad nötsmör och skivad banan! Kanske strö över lite kanel? Barnens favorit är jordnötssmör men nu för tiden hittar man även hasselnötssmör, mandelsmör och cashewnötssmör i välsorterade matbutiker. En smakupplevelse!

0
8

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00