Limoncellogravad lax

Idag söndag och jag vaknar i Järvsö till en klarblå himmel med strålande sol. Jag och familjen är här på påsklov och ska snart upp till ”backen” för lite härlig vårskidåkning. Påsken kommer vi att fira med Lars familj och jag funderar om jag ska göra gravad lax till påskbordet. Gravad lax är verkligen perfekt mat att servera till påsken. Dels för att det är så otroligt gott men extra bra för den kan kan snabbt och enkelt förberedas i förväg.

Det finns verkligen så många olika variationer på smaksättningar än den klassiska med salt, socker, peppar och dill. Rödbetor, blodapelsin, fläder, ingefära, chili, lime, enbär – ja listan är lång. I vårt recept, gravar vi laxen med limoncello – och den blir ljuvligt god! När man gravar lax använder man socker och salt. Proportionerna är en smaksak, det klassiska är att ta lika delar socker och salt – med mer salt blir det rimmat. Nu för tiden är det vanligt att man tar mer socker än salt. Ju mer socker desto mjukare konsistens, samtidigt som hållbarheten minskar. Gravningstiden kan variera från ett par timmar till 3 – 4 dagar Förr rekommenderade man att fisk som skulle gravas först skulle ha varit fryst. I dag gäller den rekommendationen endast vildfångad fisk, odlad lax behöver alltså inte frysas!

Ha en härlig söndag!
Kram, Lisa

Foto: Magnus Skoglöf

Limoncellogravad lax
ca 8 bufféportioner

1 dl strösocker
1/2 dl salt
1 msk krossad vitpeppar
ca 1 kg färsk laxsida, med skinn
1 dl hackad dill
2–3 msk limoncello
dill och citron till garnering

Blanda socker, salt och vitpeppar. Gnid in blandningen på laxens köttsida. Fördela dillen ovanpå och ringla över ­limoncellon. Lägg laxen i en ren plastpåse, knyt igen och lägg den i en form eller på ett stort fat med skinnsidan uppåt. Lägg på en tyngd. Låt laxen gravas i kylskåp i cirka 2 dagar. Vänd på laxen några gånger under tiden. Vid servering, skär laxen i tunna skivor. Garnera med färsk dill och citronskivor.

Receptet skapade vi för ett påskjobb för tidningen Lantliv.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..