Grissini

Dessa italienska brödpinnar ställs normalt fram på bordet som ett litet tilltugg. Här gör vi två olika varianter – den traditionella som görs med jäst men även en lite snabbare variant som görs med bakpulver. Vi bjuder även på en massa olika smaksättningar – som ger ännu godare och vackrare grissinis.

Grissini i olika färger med olika smaksättningar

Foto: Roland Persson

Grissini  (med jäst)
ca 30 stycken

25 g jäst (½ paket)
2 dl vatten
1 tsk salt
1 msk raps- eller solrosolja
1 tsk strösocker
1 ägg, vispat
5–6 dl vetemjöl
1 ägg, lätt vispat
flingsalt och/eller vallmofrön och torkade örter

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills jästen har löst sig. Rör i resten av vattnet samt salt, olja, socker och ägg. Blanda i det mesta av vetemjölet och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig. Dela den i 30 bitar och rulla till smala längder, cirka 25 cm långa. Lägg längderna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper, och låt jäsa utan bakduk i cirka 20 minuter. Värm ugnen till 200 grader. Pensla försiktigt med ägg. Strö på salt och eventuellt vallmofrön och örter. Grädda i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler.

Grissini (med bakpulver)
ca 30 stycken

5 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 ½ tsk bakpulver
50 g smör, kylskåpskallt
1–1 ½ dl isvatten
2 msk olivolja
flingsalt

Värm ugnen till 175 grader. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en matberedare. Klicka i smör och kör i några sekunder. Tillsätt isvatten i omgångar medan maskinen är igång tills det blir en smidig deg. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 30 bitar. Rulla bitarna till smala längder, cirka 25 cm långa. Lägg längderna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Pensla med olivolja och strö över flingsalt.
Grädda i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler.



SMAKSÄTTNINGAR

Med västerbottensost:
Tillsätt 1 dl riven västerbottensost i de torra ingredienserna.

Med rödbeta: Koka 1 skalad rödbeta mjuk i vatten. Låt vattnet svalna och blanda sedan 2 msk av rödbetsvattnet med cirka 1 dl vatten och tillsätt i degen.

Med morot: Tillsätt cirka 1 dl morotsjuice
istället för vatten i degen.

Med tomat: Tillsätt 2 msk tomatpuré blandad med cirka 1 dl vatten i degen.

Med persilja: Mixa 1 dl persilja med 2–3 msk vatten till en puré. Blanda med cirka 1 dl isvatten och tillsätt i degen.

Med parmesan: Tillsätt 1 dl riven parmesan innan mjölet tillsätts.

Med citron och dill: Tillsätt 1 msk rivet citronskal och 1 msk hackad dill innan mjölet tillsätts.

Med soltorkade tomater:  Tillsätt 6 hackade soltorkade tomater i olja innan mjölet tillsätts.

Med persilja och basilika: Tillsätt 1 msk hackad persilja och 1 msk hackad basilika i degen innan mjölet tillsätts.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..