ANNONS

Året som har gått!

/

Systrarna Eisenman

Foto: Ulrika Ekblom www.ulrikaekblom.se

GOTT NYTT ÅR !

På årets första dag, svarar vi på några frågor om året som har gått!

Genomdrev vi någon stor förändring? Vi tog en paus från kokböckerna, dvs började inte skriva på någon ny. Branschen både för kokböcker och mattidningar börjar förändras lite och vi måste se över vad vi ska jobba med i framtiden. Vi har därför tagit hjälp av två konsulter som har hjälpt oss att analysera vad vi som ”Systrarna Eisenman” står för stå som varumärke och vad vi vill jobba med i framtiden. Det har varit väldigt intressant och lärorikt. Vi har blivit mycket mer strukturerade i vårt sätt att arbete, har tydliga visioner och roligast av allt redan landat ett spännande samarbete (som vi kommer berätta mer om snart).

Vilka länder besökte vi:

Monica: Jag och Lisa åkte till Verona i våras. Under sommaren åkte vi även tillsammans med våra familjer samt mor och bror till Sardinien (se bästa minnet nedan). Dessutom åkte jag och Henrik på vår första utlandsresa (till Mallorca) ensamma utan barn. Resan började skit med inställt flyg, kass hotellrum, dåligt väder och borttappade prylar – men blev till slut en riktigt lyckad helg.

Lisa: Strax innan jul åkte jag och familjen till Kanarieöarna och hälsade på svärföräldrarna. Det var riktigt härligt att åka ifrån gråvädret och julstressen, för att komma till värmen, solen och spendera tid med familjen efter en lång höst. Lyxigt att sedan komma hem till Sverige för att några dagar senare börja julfirandet. Italien är ett favoritland och jag fick möjligheten att resa dit 2 gånger under 2018 – en lång helg till Verona i våras och 2 fantastiska veckor på Sardinien då vi firade vår pigga mamma som fyllde 80 år.

Vilka länder vill du besöka under 2019?

Så många som möjligt förstås. Men det är ju inte realistiskt – eller särskilt miljövänligt.

Monica: Började 2019 med att boka en resa till Italien i Juli. Tanken är att boka bil och antingen köra ner till Amalfikusten och Ischia eller över till Marche eller Puglia på östkusten. (Kom gärna med tips!) Vill gärna kvista över till England någon gång för att hälsa på Henriks syster och familj i London samt vår ”extrasyster” Sara som bor i Yorkshire. Och drömmer dessutom om att göra en ”tjejresa” till Marrakech med Sara och Lisa.

Lisa: Jul är härligt och vår familj älskar att åka skidor på vintern, men för mig är det inte heligt att fira jul på tradionsenligt varje år.  (Min man är lite mer bunden till traditioner.) I år har jag verkligen känt att jag vill göra något annat –  och har försiktigt föreslaget om vi inte skulle försöka åka utomlands till varmare breddgrader nästa jullov. Och till min stora förvåning har Lars nästan nappat på idén. Är riktigt sugen på åka till Bali igen, eller kanske besöka Costa Rica för första gången.

Vad önskar vi att vi hade gjort mer?

Monica: Tagit bättre hand om min kropp som är rätt skruttig. Fortsatt med drejningen som jag återupptog efter 10 års vila – men sen la ner igen eftersom det var svårt att hitta tiden. Det får blir mina nya löften för 2019 istället.

Lisa: Kommit igång med vår husrenovering – a never ending story där vi har gått igenon många idéer kring hur vi ska göra. Nu har vi närmat oss ett beslut så mitt enda nyårslöfte i år blir att nu j-lar ska vi sätta igång!

Vad önskar vi att vi hade gjort mindre?

Monica: Önskar att jag hade varit bättre på att inte tappa tålamodet med barnen. (Har bl a en 3-åring som har en mini-kris var 3 – 4 minut och en stor livskris 3-5 ggr i timmen…) Men tror inte jag är ensam med den känslan…

Lisa: Slötittat på sociala medier och läst böcker istället. Jag saknar den tiden då man var så inne i en bok att det var det enda man ville göra var att läsa den!

Bästa pod

Monica: The cut on Tuesdays.

Lisa: Jag har inte lyssnat på några pods utan har fösökt komma igång med att läsa böcker igen, och då har jag börjat med att lyssna på ljudböcker.

Bästa tv-serier

Monica: Two Dope Queens, Sharp Objects, Escape from Dannemora, My Brilliant Friend, Handmaids Tale.

Lisa: Varierar mig inte särskilt mycket. Som alltid helt klart Modern Family. Men måste erkänna att jag började precis titta på The Crown.

Bästa film

Monica: Ett päron till farsan: Nästa generation. Ser filmen typ en gång i veckan och skrattar tills jag gråter.

Lisa: Kanske inte min bästa film men definitivt mitt bästa filmminne. Det hade varit många år sedan jag var på bio för att se en vuxenfilm (sett  bara barnfilmer…) men var och såg ”A Star is Born” tillsammans med min bästa kompis Veronica.  Vi träffades innan och åt middag. Så himla mysigt att ha tid att snacka lite och sedan se filmen. Kommer inte ihåg när vi sist hittade på något bara vi två!

Mest stolt över:

Monica: För första gången har jag gjort en ”budget” yrkesmässigt och lyckades dessutom klara mitt mål. Och Eric och Ines förstås. De driver mig dagligen till vansinne – men det går inte heller en dag utan att jag stannar upp en sekund och reflekterar över hur ”blessed” jag är att ha dem.

Lisa: 
Jobbmässigt är jag mest stolt över att vi har börja satsa på att utveckla vårt varumärke Systrarna Eisenman. Privat är jag mest stolt och tacksam över min man och familj – och att jag har valt ett flexibilt jobb där jag har möjlighet att kunna fokusera och spendera mycket tid med barnen och Lars.

Bästa minnet

Lisa och Monica: När vår mor fyllde 80 år i somras så ordnade vi en ”drottning för en dag” överraskningslunch för henne.  15 av hennes väninnor kom –  alla i långklänning och tiaror och vi bjöd på en 8-rätters gourmet champagnelunch. Det roligaste var att ingen försade sig och hon anade absolut ingenting.

Monica: Hela vår semester på Sardinien. Vi hyrde ett underbart hus, både våra familjer med bror och mor. 10 dagar av god mat, sol bad och skratt.

Lisa
: Instämmer med Monica.Vår resa till Sardinien som blev inledningen till en fantastiskt sommar. Efter Italien spenderade vi flera veckor i Järvsö med underbara tropiska sommardagar fyllda med bad, sol, värme, goda måltider och häng med kompisar. En sommar som kommer vara ett minne för livet.

Bästa måltiden

Monica: Upptäckte Stefan Ekengrens restaurang Hantverket i våras – och har sedan dess lyckats äta där 9/10 ggr som jag har ätit ute under året. Svårt att säga dock vilka av rätterna har varit bäst – de friterade hasselbackspotatisarna med löjrom är gudomliga likaså kantarellmackan – där man krossade ner en krispig bit bröd i en mortel tillsammans med bland annat picklade och stekta svamp. Känner att min beskrivning kanske inte riktig får mackan att komma till sin rätt men lita på mig när jag säger att den var fenomenal.

Lisa: I somras när vi var i Järvsö, packade vi ihop en massa god mat, vin, tält och sovsäckar och åkte ut med vår båt för att sova över på en ö mitt i Ljusnan. Det var en sån där fantastiskt varm och ljus kväll och vi var helt ensamma på en strand. Jag hade i förväg lagat en chili con carne och tillsammans med en massa goda tillbehör, njöt vi av god måltid, med en underbar utsikt, bara vi familjen.

Sämsta måltid

Monica: Dåliga måltider brukar jag se till att förtränga och för att vara ärlig så är jag inte särskilt knusslig när det gäller mat tro det eller ej!

Lisa: När jag har lagat mat hos två väninnor vid två olika tillfällen, och båda två har haft kardemummakärmor i sina svartpepparkvarn istället för svartpeppar! Potatissalladen och kycklingsoppan smakade inte riktigt som de brukar göra.

Roligaste jobb

Monica: I våras gjorde vi två filmer för KIT mat. Himla roligt att få jobba med rörlig bild istället för stillbild.

Lisa: Jag översatte Per Mobergs ”Husmanskost” från svenska till engelska. Det var min första stora översättningsuppdrag och var himla roligt och oerhört utvecklande.

Bästa köp

Monica: Vi var snåla och valde bort en rökgasfläkt till öppna spisen när vi byggde huset – vilket resulterade i att varje gång vi eldade så rökfylldes hela huset. Äntligen, efter nästan två år, så investerade vi i en fläkt och nu kan vi elda utan problem. Så jag har blivit lite som kaminmannen (ni som vet, ni vet) och eldar i princip allt jag kommer åt. Mys delux!

Lisa: Jag köpte äntligen en ny Mountainbike efter att min blev stulen. Älskar att köra den i skogarna runtom där jag bor och längs Edsvikens strand. Dessutom är jag så nöjd att vi köpte en uppblåsbar soffa som barnen och deras kompisar fullkomligt älskade att åka på efter båten i somras!

Sämsta köp 

Monica: Gick till Nespresso-butiken med syftet att köpa den enklaste av deras maskiner.  Men när jag när jag förklarade att jag dricker mest cafe latte så blev jag övertalad att köpa en av deras dyraste maskiner med en funktion som värmer/skummar mjölken. Problemet är att den där jävla funktionen gör så att typ 3/4 av muggen fylls med skum – vilket jag inte vill ha. Så VARJE morgon när jag gör mitt kaffe fylls jag av irritation över att jag betalade dyrt för en maskin vars alla funktioner jag inte ens använder.

Sämsta med året

Monica: På det hela har det varit ett bra år. Hade dock velat komma igång med träningen lite bättre – då jag har dålig rygg och massa andra fysiska besvär som bara kan lösas med just träning. Både jag och Lisa började träna med vår vän Sanna som är PT på The Training Club – men vardagen kom i vägen och det blev svårt att uppehålla en kontinuerlig träning. Dock har jag hittat en jättebra sajt doyogawithme.com där det finns gratis yogakurser som man kan följa.

Lisa: Det sämsta med året är att jag fick svårt ont i foten och fick diagnos ”kollapsad fotvalv”, så jag har inte kunnat springa eller gå längre distanser som jag har gjort tidigare. Det har alltid varit viktigt för mig att kunna komma ut i friska luften och gå långa promenader elle springa, för kroppens skull men också för att rensa huvudet och ha tid att tänka. Tyvärr har skadan också påverkat min motivation att träna på andra sätt. Det har varit superjobbigt och jag försöker hitta andra sätt att röra på mig utan att belasta foten. Ser fram emot att använda min motionscykel jag fick i julklapp från Lars!

Bästa med året

Monica: Inga allvarliga sjukdomar i familjen. Njuter fortfarande för fullt av vårt underbara hus och trädgård. Har införskaffat höns – Bertil (ja, det är en höna), Emmie, Florentine och Benedicte (som dessvärre gick bort). Henrik har byggt klart garaget och jag har äntligen fått mitt rekvisitaförråd! Har gjort en massa roliga jobb. Jag har börjat med medicin mot min PMS vilket gör att ca 150 av årets dagar är jag inte längre en labil, irrationell, galen och hormonell häxa. Woop woop!

Lisa: Att alla barnen mår bra och har inte varit särskilt sjuka, men att de också verkar trivas oerhörd bra i skolan och har fina kompisar. Att vi har möjlighet som familj att spendera mycket ledig tid tillsammans, och uppleva nya länder och miljöer.

Nya bekantskaper

Monica och Lisa –  I våras åkte vi ner till Verona på en resa där vi träffade ett annat ”systerpar” – nämligen Matilda och Olivia som driver instagramkontot

1
2

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00