back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Sandkaka med choklad och rom

En viktig tradition och ett måste till jul. Ett recept som har gått i arv i vår familj.

Hur

1.

Värm ugnen på 175 grader.

2.

Smörj och bröa en rund hålform.

3.

Vispa smör och socker poröst.

4.

Tillsätt äggen ett i sänder.

5.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med chokladen och romen.

6.

Häll smeten i formen och grädda i ca 1 timme.

7.

Kakan är färdig när den släpper från kanten och en provsticka är torr.

8.

Låt kakan svalna något i formen.

9.

Stjälp sedan upp den på ett galler och låt kallna.

10.

TIPS! Rom kan även bytas ut mot cognac, sherry eller madeira.

Ingredienser

200 g smör

2 1/2 dl strösocker

3 ägg

2 1/2 dl potatismjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

ca 75 g mörk choklad

2 msk mörk rom