ANNONS

Gulbetssoppa med pepparrotskräm

/

Idag är det köttfri måndag och då bjuder vi på den godaste vegetariska gulbetsoppan.  Men först lite om min helg – då detta blev nog den lataste helgen någonsin. Inte för Henrik dock, för han byggde ett nytt hönshus åt mig – eller snarare hönorna (mer om det kommer i ett annat inlägg).

I fredags gjorde jag ett matstylingjobb åt Coop och Paolo Roberto som har ett samarbete. Det var en lång men rolig dag. På kvällen orkade jag inte laga mat utan jag och barnen hämtade Henrik på jobbet och åkte till våra gamla ”stomping grounds” – dvs Södermalm där vi bodde förut. Jag blir alltid lite nostalgisk när jag är i de kvarteren eftersom jag bodde där i ca 15 år. Först bodde jag på hörnet Folkungagatan/Renstiernasgatan. Under den tiden träffade jag Henrik och blev gravid. Vi köpte sen en lägenhet bara några kvarter bort på Nytorgsgatan/Bondegatan. Eric föddes 2 veckor efter vi flyttade in. Under tiden vi bodde där blev jag även gravid med Ines. Sen köpte vi tomten där vi skulle bygga hus så vi blev tvungna att sälja lägenheten och flytta till ett temporärt boende – men det blev bara några kvarter bort – tillbaks till Renstiernasgatan och Tjärhovsplan. Ines föddes två veckor efter att vi flyttade in i den lägenheten. Så ni förstår att de viktigaste händelserna i mitt liv skedde i just de kvarteren. Hur som haver så åt vi på en sushi-restaurang efter tjat från Eric som älskar sushi. Själv åt jag ramensoppa med kyckling-wontons. På kvällen somnade jag kl 8 i soffan.

Hela lördagen byggde Henrik på hönshuset, Eric lekte med grannpojken och jag och Ines pulade runt i trädgården och planterade lite ljung.  Jag hade fått ett gäng nya kryddburkar från Santa Maria (med ett fiffigt mått i locket) och ingredienser till den indiska linsgrytan Dhal så det blev den och en vegetarisk korma till middag. Just indisk mat känner jag att jag har svårt att bemästra – men för första gången någonsin fick jag till korman så där söt och härlig som den är när man äter den på restaurang. Somnade sen kl 9 i soffan.

Man som bygger hönshus och barn som håller i en höna

Söndagen var lika händelselös och slutade med att jag somnade kl 8 när jag la Eric. Det är märkligt hur trött man blir av att göra ingenting! Nåväl, nu är det måndag och en ny vecka. Jag fullkomligen älskar måndagar! En ny fräsch vecka – för att ta tag i allt man inte hann med veckan innan! Denna vecka har jag dessutom utmanat mig själv att inte handla mat en enda gång utan bara ta vara på det jag har hemma. Återkommer med hur det går. Denna goda gulbetssoppa blir det iallafall till middag. Och det är verkligen inte svårt att hitta dessa ingredienser då de ligger alltid och skräpar i grönsakslådan. Har man inte gulbetor går det förstås även bra med rödbetor eller varför inte polkabetor!

Ha en riktig bra vecka hörni!

/Monica

Soppa med gulbetor

Gulbetssoppa med pepparrotskräm

ca 4 portioner

1/2 gul lök
150 g vitkål
1 morot
350 g gulbetor
1 äpple
1 liter grönsaks- eller hönsbuljong
olja till stekning
salt och peppar

ca 1 1/2 dl crème fraîche
1-3 tsk färskriven pepparrot

Skala och skriva löken tunt. Skala moroten och betan och skär i tunna stavar. Strimla vitkålen. Skala, kärna ur och skär äpplet i tunna stavar.

Värm lite olja i en kastrull. Fräs löken i några minuter. Tillsätt övriga grönsaker och fräs lite till. Häll på buljong och låt koka i ca 20 minuter eller till grönsakerna är mjuka. Smaka av med salt och peppar.

Under tiden, blanda crème fraîche med riven pepparrot.

Servera soppan med pepparrotskrämen.

0
1

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00