ANNONS

Lakritsmarängtårta med citronkräm, jordgubbar och limesocker

/

Idag vaknar vi så trötta men så himla glada – för igår ordnade vi en överraskningslunch för vår mamma, som fyller 80 år, och hennes 15 vänninor. Vissa av er kanske följde dagen på vår instastories? Om inte, de ligger fortfarande uppe så gå in och kolla! Annars kan ni hålla utkik här på bloggen då vi kommer lägga upp en massa härliga bilder från den lyckade överraskningen med sång, skratt, champagne och fina tal under en 8-rätters gourmetlunch.  Så himla roligt att mamma verkligen anade ingenting – och blev totalt överraskad! Och firandet tar inte slut här inte.  Efter vi har pustat ut en kort stund idag, fortsätter vi att planera vidare inför morgondagen och midsommarafton! Då samlas vi igen hela familjen för att dansa runt midsommarstången och äta en massa god midsommarmat. Har ni inte bestämt vilken midsommartårta ni ska servera? Då kan vi tipsa om denna grymt goda lakritsmarängtårta med citronkräm, jordgubbar och limesocker!

Lakritsmarängtårta med citronkräm, jordgubbar och limesocker

Lakritsmarängtårta med citronkräm, jordgubbar och limesocker

Maräng
4
äggvitor
2 1/2  dl strösocker
några droppar ättiksprit
1 – 2 dl krossade turkisk peppar

200 g cream cheese
1 dl lemon curd

3 dl vispgrädde
rivet skal från 1/2 lime

ca 1 liter jordgubbar
rivet skal från 1 1/2 lime
1/2 dl strösocker

Värm ugnen till 150 grader.

Blanda ner några droppar ättiksprit i äggvitorna och vispa till ett skum. Tillsätt lite socker åt gången och fortsätt vispa till en fast maräng.  Bred ut marängen till 4 st rundlar, 20 cm i diameter, på plåtar täckta med bakplåtspapper.

Grädda marängen i ugnen i 60 minuter. Byt plats på plåtarna efter halva tiden. Stäng av ugnen och låt marängerna vara kvar i eftervärmen. Låt dem sedan svalna helt.

Vispa ihop cream cheese och lemon curd. Vispa ihop vispgrädde och limeskal. Blanda limeskal och strösocker. Skär hälften av jordgubbarna i skivor.

Bred ut lite lemon curdkräm på nedersta lagret maräng. Bred ut lite grädde ovanpå och lägg även på några skivor jordgubbar. Gör ytterligare lager på samma sätt med resterande maräng, lemon curdkräm, grädde, och jordgubbar. Avsluta med att bred ut grädde på toppen samt de hela jordgubbarna. Strö över lime-sockret.

.

0
2

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00