Vi vann! Årets bästa kokbok!

Vi är världens stoltaste just nu! Två års hårt slit och arbete på vår kokbok Från Grunden har nu gett resultat. Vi har nämligen, för andra gången, vunnit ”Årets bästa kokbok” i tävlingen Årets måltidslitteratur! Tjohoooo!

Dagen till ära bjuder vi på ett recept ur boken – hemgjorda chips!  Vi ger även receptet på rotfruktschips, samt hur man få till smakerna ”Dillchips” och ”Grillchips”. För er som inte vill fritera chipsen finns recept på hur man gör chips i ugn!

Årets bästa kokbok alla kategorier

Vi vann även kategorin ”Bästa grundkokbok”.

Årets bästa kokbok alla kategorier

Hemgjorda chips

Foto Helen Pe

.

HEMGJORDA CHIPS

Tidigare när vi gjorde chips friterade vi tunna skivor potatis i olja. För att få det perfekta chipset tar vi det ett steg längre här och blancherar potatisskivorna i vatten och ättika. Det gör vi för att få bort en del av stärkelsen i potatisen och då minskar risken för att chipsen blir brända. Ättikan gör att potatisen inte blir för mjuk och faller sönder. Vi har kommit fram till att man kan göra chips på både mjölig och fast potatis. Till stora chips väljer vi bakpotatis, till små vanlig fast potatis. Med potatissorten Blå Kongo blir chipsen vackert lila. Tänk på att potatisen krymper rejält när den friteras.

 

ca 500 g potatis (gärna med skal)
2 liter vatten
1 msk ättiksprit (12 %)
ca 1 liter raps- eller jordnötsolja till fritering
salt

Tvätta och skiva potatisen tunt, cirka 2 millimeter, helst med en mandolin (då kan de också bli räfflade!). Skölj dem i kallt vatten i ett durkslag.

Koka upp vatten och ättiksprit i en kastrull. Tillsätt potatisen och låt koka i cirka 3 minuter. Sila bort vattnet. Lägg ut potatisen på rena kökshanddukar och låt torka i 5 – 10 minuter.

Värm oljan i en tjockbottnad kastrull till cirka 160 grader. Fritera potatisen i omgångar tills den har lite färg och är knaprig. Se till att oljan inte kallnar så pass att den går under 150 grader. Låt den gå upp till 160 grader innan det är dags för nästa omgång. Låt chipsen rinna av på hushållspapper.

Smaksätt med vanligt salt, smaksatt salt eller någon annan smaksättning, som t ex följande:

Grillchips (ca ¾ dl)
¾ dl finmalet lökpulver
ca 1 tsk malen svartpeppar
1 tsk salt
ev. en nypa citronsyra eller vinsyra

Dillchips (ca ¾ dl)
1 msk finmalet lökpulver
½ dl finmalen torkad dill
1 tsk salt
¼ – ½ tsk strösocker
ev. en nypa citronsyra eller vinsyra

Blanda alla ingredienser. Pulvret blir ännu mer finmalet om alla ingredienser mals tillsammans i en elektrisk kryddkvarn

 

Tips! Fritera färska örter som till exempel dill och persilja och blanda dem med chipsen.

ROTFRUKTSCHIPS
Morot, betor i olika färger, jordärtskocka och palsternacka är rotfrukter som är goda att fritera. Följ receptet på chips här intill.

CHIPS I UGNEN
Vill du minska på mängden fett kan du baka chipsen i ugnen i stället för att fritera dem. Värm ugnen till cirka 200 grader. Lägg ut potatisskivor på en oljad plåt. Pensla lite olja på skivorna och baka dem sedan i ugnen i 12 – 15 minuter eller tills de börjar få färg och är knapriga. Salta efter smak. Man kan också följa receptet på chips här intill och koka potatisskivorna i vatten och ättika och sedan ugnsbaka dem.

Från grunden Eisenman

Årets bästa kokbok 2017!

Systrarna Eisenmans mingelmat

Årets bästa kokbok 2011!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..