ANNONS

Smörstekt karljohan på surdegsbröd med hoummus och edamamebönör

/

Det verkar som många fortfarande plockar svamp runtom i landet men för vår del verkar svampsäsongen lida mot sitt slut. Förut kunde jag (Monica) ta en promenad på tomten varje morgon och plocka en korg full men nu är den tiden förbi.

Vi längtar redan till nästa höst och hoppas att den blir lika generös som denna. Framförallt för att vi har gjort ett sådant fint jobb för Lantliv mat & vin där vi delar med oss utav flera riktigt goda svamprecept. Vi plåtade dem nu i veckan – men ni får som sagt vänta till nästa höst innan de finns med i tidningen. Men den som väntar på något gott….

Tills dess bjuder vi på, kanske årets sista svamprecept, här på bloggen som även får bli veckans vegetariska – Smörstekt karljohan på surdegsbröd med hoummus och edamamebönör.

Systrarna Eisenman

IMG_4451

Smörstekt karljohan på surdegsbröd med hommous och edamamebönör.

Smörstekt karljohan på surdegsbröd med hommous och edamamebönör.

Smörstekt karljohan på surdegsbröd med hommous och edamamebönör.

Smörstekt karljohan på surdegsbröd med hoummus och edamamebönör.

ca 4 portioner

Det går förstås bra att använda vilken svamp som helst

ca 500 g karljohansvamp
100 g  smör till stekning
4 skivor surdegsbröd
1 dl edamamebönor
salt och svartpeppar

Hoummus
1 burk kikärter à 400 g
1 liten vitlöksklyfta
1 – 2 msk tahini (sesamfröpasta)
1/2 -1 msk färskpressad citron
1/2 dl olivolja
salt och svartpeppar

För att göra hoummus – lägg alla ingredienser utom oljan i en matberedare. Mixa och häll ner 1/2 dl olja i en tunn stråle under tiden. Tillsätt eventuellt mer olja. Smaka av med salt och svartpeppar.

Rensa svampen och skär i bitar, ca 2 x 2 cm.  Stek svampen i en torr stekpanna i några minuter så att den kan vätska av sig. När all vätska har avdunstats, tillsätt 75 g smör och fräs svampen i ytterligare 10 minuter.  (Vi gillar när svampen är nästan lite ”krispig” och dessutom är det viktigt att viss svamp är ordentligt tillagad). Smaka av med salt och peppar. Blanda med edamamebönor.

Smält resterande smör och stek brödet gyllenbrunt på både sidor.

Lägg upp brödet på tallrikar. Bred ut lite hoummus på varje brödskiva och toppa sedan med svamp- och bönblandningen. Servera direkt.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00