ANNONS

Bovetegröt med banan, kanel, pekannötter och lönnsirap

/

Frukost – dagens viktigast måltid! Jag (Lisa) är en morgonmänniska, som älskar frukost och kan längta till den redan kvällen innan. Mmmm, den första kaffekoppen när man vaknar först, barnen sover och det är fortfarande tyst. Underbart! Sedan blir det full fart och frukost ska dukas fram. Alla i familjen äter faktiskt en ordentlig frukost. Däremot vill alla äta olika saker, vilket kan vara en liten utmaning när tiden är knapp. Lea (10 år), som är väldigt svårstartad på morgonen, vill ofta ha keso med skivad banan och varm mjölk och morrar alltid högt och tydligt när jag serverar Ellie och Benjamin deras favorit – blåbärssmoothies med banan, apelsin och ingefära. Hon avskyr nämligen blåbär och ställer fram en mur av mjölk- och filkartonger och müsliburken framför sig så hon slipper se eller känna doften av dessa hemskheter. 🙂 Benjamin (6 år) är en riktig frukostkille och kan smaska i sig flera portioner havregrynsgröt med lite lingonsylt eller kanel med havremjölk. Gärna med en macka till. Eller ett stekt ägg, som han helst vill tillaga själv. Ellie (8 år) älskar frukt och bär och äter helst en stor skål med blåbär och hallon om det finns, ibland tillsammans med vaniljyoghurt eller en macka och smoothie. På helgerna brukar vi handla surdegsbröd från bageriet här i närheten, eller ibland baka scones och njuta av med en god marmelad. Frågar man barnen vad de vill ha blir svaret alltid detsamma – amerikanska pannkakor med smör och lönnsirap!

Min morgonrutin brukar bestå av flera koppar kaffe med varm mjölk medan jag servar barnen och ser till att vi kommer iväg till skolan i tid. Om jag inte ska iväg på något jobb eller ärende, brukar jag helst äta frukost i lugn och ro när jag kommer hem från lämningen, medan jag läser igenom e-mails och lägger upp en plan för dagen – en fördel med att jobba hemifrån. Då blir det allt från yoghurt med min hemgjorda granola eller müsli med jordnötssmör, smoothie, ägg eller gröt. Gröt är ju verkligen så gott – speciellt eftersom det finns så många olika varianter och så mycket gott man kan smaksätta den med. En snabb favorit är förstås havregrynsgröt – med rivet äpple, kanel och mjölk; eller en liten klick hemgjord svartvinsbärssylt.

Men när jag verkligen vill lyxa till det gör jag den här nyttiga bovetegröten med banan, pekannötter och lönnsirap. Mums! Bovete är faktiskt en ört och därför naturligt fritt från vete och gluten. Dessutom är det rikt på tiamin, fosfor och magnesium samt innehåller essentiella aminosyror. Tänk på att bovete ska sköljas i hett vatten innan den blötläggs.  Det finns nämligen ett färgämne, fagopyrin, i bovetets skal som kan framkalla allergiska reaktioner. Genom att skölja bovetet i hett vatten förstörs ämnet.

bovetegrot


Jag fick ett tips en gång att prova byta ut en del av vattnet som man kokar grynen i med mjölk. Det brukar jag göra ibland och gröten blir riktigt krämig och god! Funkar också med vanlig havregrynsgröt!

Bovetegröt med banan, kanel, pekannötter och lönnsirap
2 portioner

2 dl helt bovete
1 dl havregryn
4 dl vatten
salt
1-2 bananer
ca 1/4 tsk malen kanel
ca 1/2 dl hackade pekannötter

100 % lönnsirap och extra kanel till garnering

Skölj bovetet i hett vatten. Blötlägg sedan i minst 6 timmar i kallt vatten, helst över natten. Sila av vattnet och skölj. Lägg bovete, havregryn och  vatten i en kastrull. Låt koka upp och sjud under omrörning  på mellanvärme i ca 5 minuter. Mosa 1/2 banan och rör ner i gröten tillsammans med kanel.  Låt puttra i ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt. (Se till att ta tillräcklig mycket salt – gröten blir så mycket godare!)

Skiva den andra bananen. Lägg upp gröten i skålar. Garnera med bananskivor och pekannötter. Strö över lite mer kanel och ringla över lönnsirapen!

bovetegrot2

bovetegrot4

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00