ANNONS

Färska vårrullar med nudlar, mango, jordnötter och ärtskott

/

varrullar

Foto: Ulrika Ekblom

Färska vårrullar med nudlar, mango, jordnötter och ärtskott
samt Nuoc Chamsås
12 stycken

ca 100 g tunna risnudlar
ca 1/2 rödlök
1/2 gurka
1 mango
en näve ärtskott
1 dl salta jordnötter
12 rispapper
12 kvistar färsk mynta
12 kvistar färsk koriander

Nuoc Chamsås
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
5 msk strösocker
1/2 dl kokande vatten
1/2 dl fisksås (för vego alternativ, läs nedan)*
1 dl pressad limesaft
(ca 3 lime)

Kärna ur och finhacka chilin till nuoc chamsåsen. Skala och pressa vitlöken. Blanda chili, vitlök och socker i en skål och häll över vattnet. Tillsätt fisksås och limesaft. Rör tills sockret har löst sig. Låt såsen stå i kylen i minst 30 minuter. *Det är svårt att ersätta fisksåsen men en vegetarisk alternativ. Fiskåsen bidrar med umami (den femte grundsmaken) och kan ersättas med ljus miso eller soja. Såsen får då en annan karaktär.  Smaka av med mindre mängder.

Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och skölj nudlarna i kallt vatten.

Skala och skär rödlöken i tunna skivor och lägg dem i en skål med kallt vatten. Dela gurkan på längden och gröp ur kärnorna. Skär gurkan i tunna stavar, cirka 5 cm långa. Kärna ur, skala och skär mangon i tunna stavar. Finhacka jordnötterna.

Doppa ett rispapper i ljummet vatten, ta upp det och vänta i några sekunder tills pappret är så mjukt att det kan rullas. Lägg lite mynta och koriander mitt på pappret. Fortsätt med lite av nudlarna, mangon, gurkan, rödlöken och ärtskotten. Strö över lite jordnötter. Vik in kanten från både vänster och höger och rulla sedan ihop nedifrån till en rulle. Gör likadant med alla rispapper och all fyllning.

Rullarna kan antingen serveras hela eller delas på snedden mitt på. Servera med såsen.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00