ANNONS

Lamm-babootie med aprikos- och mandelchutney

/

Babootie är en spännande sydafrikansk köttpaj med smak av curry, russin och ingefära. Vi har gjort den på lammfärs och serverar den tillsammans en jättegod en aprikos- och mandelchutney! Låter den lite annorlunda? Den är jättegod – vi kan verkligen rekommendera att ni provar den! Orkar ni inte göra egen chutney, köp en färdig mangochutney och blanda ner mandeln.

Foto Niklas Larsson

Lamm-babootie med aprikos- och mandelchutney

2 skivor vitt bröd
2 1/2 dl mjölk
2 gula lök, skivade
2 msk olivolja
1 vitlök, pressad
1 msk färsk ingefära, riven
1 msk currypulver
1 kg lammfärs
1 msk strösocker
2 dl gula russin
riven skal från 1 citron
2 ägg
1 dl vispgrädde
salt och peppar

Äggstanning
2 ägg
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 tsk gurkmeja
salt och peppar

flagad mandel

Värm ugnen till 175 grader.

Skär bort kanterna på brödet. Blanda brödet med mjölken. Låt dra i ca 10 minuter.

Stek löken med oljan i en stekpanna över medelhög värme. Tillsätt vitlök, ingefära och currypulver. Stek i ytterligare en minut. Tillsätt lammfärsen och stek tills den får färg. Tillsätt salt. Tillsätt socker, russin och citronskal. Ta bort från värmen och låt svalna.

Vispa ihop ägg och grädde. Blanda ner i färsen. Rör även ner det blödlagda brödet. Rör ihop och smaka av med salt och peppar.

Bred ut färsmeten i en en smord ugnsform.

Blanda ihop ingredienserna till äggstanningen. Häll över färsen.

Grädda i ugnen i 40 minuter. Strö över den flagade mandeln och grädda i ca 10 minuter till eller tills mandeln får färg.

Servera varm eller kall med chutney.


Aprikos- och mandelchutney

1/2 gul lök, skivad
1 msk rapsolja
250 g torkade aprikoser, skivade
3 dl färskpressad apelsinjuice
1 dl muskovadosocker
1 dl vatten
1 dl mandel, skalad och hackad
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk färsk ingefära, riven
1 tsk riven apelsinkskal
1 röd chili, urkärnad och finhackad
1 krm salt

Stek löken genomskinlig i olja över svag värme. Tillsätt alla ingrediensern förutom nötterna. Låt sjuda över svag värme tills aprikonserna har mjuknat. Tillsätt nötterna. Häll upp chutnyn på väl rengjorda och varma glasburkar. Förslut direkt och förvara svalt.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00