ANNONS

Glutenfri gnocchi med brynt smör och salvia

/

I vår familj och vänskapskrets är det flera som är glutenintoleranta eller som helt enkelt utesluter gluten ur sin diet. Detta medför ju aldrig några problem när vi ska laga mat till dem då det finns så många goda glutenfria rätter att laga. Det är ju väldigt skönt för man vill ju verkligen inte att ens gäster ska känna sig till besvär. Ofta lagar vi helt enkelt glutenfritt till alla!

Bland annat är dessa gnocchis med brynt smör och salvia, vars recept vi har tagit fram i samarbete med tidningen ”Vi Älskar Glutenfritt”, en ny favorit. Istället för vetemjöl har vi använt majsmjöl och potatismjöl.

Om man vill få mer information om glutenintolerans och glutenfria matval så kan vi rekommendera digitalkursen ”Gott och Glutenfritt”.  Där kan man få mycket intressant fakta om glutenallergi och glutenintolerans, värdefulla tips och en massa inspiration och goda recept. Du får t ex en stor mjöl guide, kan se en steg-för-steg film om hur man gör saftiga bullar och bröd utan gluten samt smarta knep på hur man får till sin vardag med glutenfria alternativ!

Kursen kostar egentligen 249 kr, men just nu har du möjlighet till priset av 199 kr. Är du riktig snabb – kan du som läsare få ytterligare 20 % på 199 kronor. Ange koden: SYSTRARNA. Erbjudandet gäller de 100 första köparna. Länken hittar ni HÄR!

gnocchni

.

Glutenfri gnocchi med brynt smör och salvia
4 portioner

ca 600 g mjölig potatis
1 ägg
1 äggula
1 dl majsmjöl + extra till utbakning
1 1/2 dl potatismjöl
25 g finriven parmesan
ca 1 tsk salt
100 g smör
ca 20 blad färsk salvia
riven parmesan

Koka potatisen med skal på i ca 20 minuter, eller tills de är genomkokta. Skala potatisen och pressa i en potatispress ner i en skål. Tillsätt ägg, äggula, majsmjöl, potatismjöl, parmesan och salt. Arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt eventuellt lite mer majsmjöl om den är för kladdig. Överarbeta inte degen. Låt degen vila i ca 15 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar och rulla ut dem till cirka 2 cm tjocka längder, och skär i cirka 2-3 cm långa bitar. Forma till en avlång boll, lägg en gnocchi i handen och tryck lätt på den med en gaffel, så att den plattas till lite och får ett randigt mönster på ena sidan. Lägg gnocchin på bakplåtspapper.

Smält smöret på medelvärme. När smöret börjar sjuda, vispa sakta så att smöret brynts jämnt. Tillsätt salvian precis mot slutet och när smöret blir ljusbrunt och man känner en nötaktig doft, ta bort kastrullen från värmen och häll upp det i en skål eller kanna. (Om det ligger kvar i kastrullen kommer det försätta brynas och kanske brännas.)

Koka gnocchin, några åt gången, i lättsaltat vatten i cirka 2-3 minuter. Ta upp gnocchin med en hålslev och låt rinna av. Lägg gnocchin och lite av det brynta smöret i en stekpanna. Värm lite försiktigt (så att inte smöret bränns) och lägg sedan upp på tallrikar eller ett stort fat. Skeda över resten av det brynta smöret, inklusive de friterade salviabladen. Dra några varv med salt- och pepparkvarnen och strö över riven parmesan. Servera direkt!

.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00