ANNONS

Anka med balsamicosås och potatispuré med karamelliserad lök och äpple

/

Dukat bord med Ankbröst, balsamicosås, potatispuré med karamelliserad lök och äpple

Foto: Roland Persson

Anka med balsamicosås och potatispuré med karamelliserad lök och äpple

4 portioner

2 ankbröst à 400 g
salt och peppar
ev. timjan till garnering

Potatispuré
2 gula lökar
4 msk smör
1 tsk strösocker
2 små äpplen, t.ex. Jazz eller Granny Smith
750 g mjölig potatis
¾ dl varm mjölk
3 msk vispgrädde
salt och peppar

Balsamicosås
1 schalottenlök
1 msk smör
2 msk strösocker
5 dl hönsbuljong
½ dl balsamvinäger
1 msk kinesisk soja
2 tsk maizena majsstärkelse + kallt vatten
1 tsk smör
salt och peppar

Torka ankbrösten och skär ett rutmönster i fettkappan. Salta och peppra. Börja med potatisapurén. Hacka löken och skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Skala och skär potatisen i mindre bitar.

Fräs löken i en stekpanna med 2 msk smör på låg värme i cirka 20 minuter. Tillsätt socker och äpple och låt fräsa i ytterligare någon minut. Mixa lök- och äppelröran slät med stavmixer eller i matberedare.

Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är genomkokt. Sila av vattnet och låt potatisen ånga av. Lägg ner 2 msk smör och vispa till ett fluffigt mos med elvisp medan den varma mjölken hälls i. Vispa i grädden och rör sedan ner lök- och äppelröran i potatispurén. Smaka av med salt och peppar. Håll varm.

Skala och finhacka schalottenlöken till såsen och fräs den i smör i några minuter. Tillsätt sockret och värm tills det har smält och börjar bli lite gyllenbrunt. Håll på buljong, balsamvinäger och soja. Låt sjuda tills vätskan har reducerats till hälften. Sila bort löken. Häll tillbaka såsen i kastrullen och värm den. Rör ut maizena med lite kallt vatten och rör ner i såsen under vispning. Låt koka upp och sjuda i ett par minuter tills s.sen tjocknar n.got. Blanka av såsen med smöret och smaka av med salt och peppar. Håll varm.

Värm ugnen till 150 grader. Lägg ner ankbrösten i en torr och het stekpanna med skinnsidan nedåt. Sänk värmen något och stek dem i cirka 4 minuter tills de fått fin färg. Vänd brösten och stek i ytterligare cirka 2 minuter. Lägg brösten i en ugnsfast form och stek färdigt dem i ugnen tills innertemperaturen är cirka 63 grader (medium) i cirka 15 minuter. Låt ankbrösten vila (men inte under folie) i cirka 5 minuter innan servering.

Skär brösten i skivor och servera med potatispurén och såsen samt gärna någon ångkokt grönsak som broccoli, haricots verts eller sockerärtor.

Dryckestips
Röda viner av druvan pinot noir passar alldeles utmärkt till anka. Leta efter en pinot noir från varmare breddgrader, till exempel Kalifornien – viss restsötma passar utmärkt till de karamelliserade tonerna i maten. Ett annat alternativ är röd rioja – gärna en reserva eller gran reserva.

Receptet kommer från vår kokok ”Till bords med systrarna Eisenman”.

1
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00