ANNONS

Dijon lammracks med balsamicosås och ört- & smörslungade grönsaker

/

Nu börjar vi ladda inför påsken. Det är ju trots allt hela 5 dagar som ska firas så det blir många måltider. Vi börjar med att bjuda på ett recept på lammracks då lamm är alltid en favorit under påsken. Men visste ni att lamm är faktiskt en relativ ny påsktradition här i Sverige?  Påsklammet har däremot funnits mycket längre i många av länderna kring Medelhavet. I dessa varmare länder var lammen färdiga för slakt när påsken inföll medan vi i Norden slaktade lammet på hösten. Det var inte förrän i början av 1900-talet, när man började importera lamm från andra delar av världen, som det hamnade på det svenska påskbordet.

Lammracks
Foto Niklas Larsson

.

Dijon lammracks med balsamicosås och ört- & smörslungade grönsaker

4 portioner

ca 1 kg lammracks (ca 8 kotletter)
1 msk olivolja
2 msk smör
ca 4 tsk Dijonsenap
½ – 1 dl brödsmulor
salt och peppar

Balsamicosås
1 schalottenlök
1 msk smör
2 msk strösocker
5 dl hönsbuljong
½ dl balsamvinäger
1 msk kinesisk soja
2 tsk maizena majsstärkelse
+ kallt vatten
1 tsk smör
salt och peppar

Grönsaker
8 sparris, halverade
10 rädisor, halverade
8 brysselkål,halverad
150 g sockerärter
25 g smör
½ dl finhackade färska örter, t ex timjan, persilja, basilika, salvia
salt och peppar

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Salta och peppra köttet. Värm olivolja i en stekpanna och tillsätt 1 msk smör. När smöret har smält lägg ner köttet. Bryn köttet i ca 5 minuter så att det får en fin stekyta. Lägg köttet i en ugnsfast form.

Bred ut 3 tsk dijonsenap på köttet och panera med brödsmulor. Ställ köttet i ugnen och stek i 15-20 minuter beroende på hur rött man vill ha köttet.

För att göra såsen: Skala och finhacka schalottenlöken till såsen och fräs den i smör  några minuter. Tillsätt sockret och värm tills det har smält och börjar bli lite gyllenbrunt. Häll på buljong, balsamvinäger och soja. Låt sjuda tills vätskan har reducerats till hälften. Sila bort löken. Häll tillbaka såsen i kastrullen och värm den. Rör ut maizena med lite kallt vatten och rör ner i såsen under vispning. Låt koka upp och sjuda i ett par minuter tills såsen tjocknar något. Blanka av såsen med smöret och smaka av med salt och peppar. Håll varm.

Ta ut köttet och låt det vila i 10 minuter.

För att göra grönsakerna: Koka upp vatten. Blanchera sparris, rädisor och bryssekål i ca 3 minuter och sockerärtor i ca 1 minut. Smält smöret i en kastrull. Rör ner örterna och fräs i ca 1 minut. Tillsätt grönsakerna och fräs ytterligare 1 minut.

Lägg upp lammracks och grönsaker på fyra varma tallrikar. Häll över lite sås. Servera direkt.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00